Amb les cues habituals, la vaga de metges de primària passa desapercebuda a Tarragona

Bona part dels usuaris no eren conscients avui de la convocatòria, mentre que molts facultatius han optat per anar a treballar

Publicat el 13 d’octubre de 2020 a les 15:20
Amb un seguiment del 6,85% (segons l'Institut Català de la Salut) o del 52% (segons el sindicat convocant, Metges de Catalunya), la vaga de facultatius de l'atenció primària ha passat desapercebuda a Tarragona. Els CAP de la ciutat han engegat aquest dimarts la seva activitat habitual després del pont tot i la crida a l'aturada laboral, que s'allarga inicialment fins divendres.

Preguntats per NacióTarragona, els treballadors de diversos CAP han assegurat que "tothom" havia arribat a la feina a l'hora i que no s'havia produït cap incident. Més enllà, és clar, de les cues a les que els usuaris ja estan acostumats.

[noticia]38595[/noticia]

Francesc París, delegat territorial del sindicat de Metges, explica que el seguiment ha estat "desigual" entre els diferents centres. A la ciutat de Reus, per exemple, mentre en un hi havia "bon seguiment" en un altre ningú no havia fet vaga. A Tarragona, la situació ha estat semblant, mentre que, a Valls, el CAP, que atén bona part de la comarca, comptava en el torn de matí amb absolutament tots els metges de la plantilla. París ha indicat que els professionals "estan desencantats", una sensació diferent a estar enrabiat: "Si estàs enrabiat fas el que faci falta". "La resposta de l'empresa ha estat nul·la", informa, "per a ells sembla que no hi hagi problemes".
 

Cua d'usuaris al CAP Tàrraco, a Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó



Els usuaris, farts

I mentre a dins dels CAP els professionals lidiaven amb els serveis mínims, a fora els usuaris han esperat pacientment el seu torn. A Tarragona avui, en la línia d'altres dies, s'han vist cues per la manca, de nou, de resposta al telèfon. "És difícil que et contestin", explica una usuària del CAP Sant Pere i Sant Pau.

Bona part dels que avui s'esperaven davant del seu centre de salut desconeixien la convocatòria de la vaga, i asseguren no haver rebut cap avís per una eventual reducció del servei aquesta setmana. Joel, veí del barri i que té un esquinç al turmell, tenia cita mèdica i s'ha personat al seu CAP sense rebre cap trucada prèvia.

"Ja no truco perquè mai me l'han agafat", explica Margarita Herrera, que, juntament amb altres persones grans, s'han dirgit avui al seu CAP per demanar que li posin la vacuna de la grip. Oficialment la campanya comença aquest dijous 15 d'octubre, tot i que el seu inici varia en funció del centre de salut.

[noticia]38622[/noticia]

Eva, també veïna del barri, denuncia que la vaga l'ha afectat "de ple", ja que justament avui li han notificat l'aïllament de la seva filla per un positiu al centre d'ensenyament i necessitava contactar amb el CAP. En aquest, s'hi han arribat a aplegar més d'una desena de persones.

Una situació semblant s'ha viscut en altres CAP. El Jaume I és un dels més afectats i durant tot el matí el carrer Felip Pedrell ha estat punt de reunió dels usuaris, a l'espera d'una cita mèdica. També al CAP Tàrraco, al costat de l'Hospital Joan XXIII, o al CAP de Sant Salvador. Una veïna d'aquest barri explicava que "després de trucar quinze vegades he vingut aquí i m'han dit que m'havien canviat la doctora, això és un desastre, sobretot per com t'atenen". La mateixa queixa tenia un usuari d'aquest CAP, Manuel De la Cruz, que avisa que "som persones, no animals". "No sé si tot s'atribueix a la Covid, tant aquí com a Joan XXIII és un desastre", conclou.
 

El CAP Sant Salvador, a Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó

El CAP Jaume I, amb cues a la porta, el primer dia de la vaga de metges. Foto: Josep M. Llauradó