Aquest divendres 7 de juny ha tingut lloc l'acte de lliurament del X Premi d'Investigació Port de Tarragona, el guanyador del quals ha estat Antoni Ginot Julià. El president del Port Tarragona, Saül Garreta, acompanyat dels membres del jurat d'aquesta desena edició, ha estat l'encarregat de lliurar el guardó al jove historiador, que ha guanyat el premi amb el projecte titulat 'L'activitat pesquera a la costa de Tarragona (1350-1615). Entre la cooperació i el domini feudal'.
Ara, Ginot disposa d'un termini d'un any per elaborar el projecte, el resultat del qual serà publicat dins la col·lecció Saturnino Bellido de les Publicacions de Port Tarragona amb el número 14. El jurat d'aquesta edició es va reunir fa una setmana per avaluar els projectes presentats i deliberar quin de tots s'havia de dur el reconeixement, atenent criteris de viabilitat i qualitat dels treballs presentats.
El jurat d'aquesta desena edició ha estat format per Joan Casanovas Codina, professor d'Història d'Amèrica a la URV, Coral Cuadrada Majó, professora d'Història Medieval de la URV, Xavier Fähndrich, director de Comunicació del Port de Tarragona, Rafael López-Monné, director d'Acció Climàtica, Territori i Port-Ciutat del Port de Tarragona, i Coia Escoda Múrria, cap de l'Arxiu del Port de Tarragona.
El president del Port, Saül Garreta, ha assenyalat la trajectòria solvent del Premi d'Investigació Port de Tarragona, un dels més ben dotats del territori, amb deu edicions anteriors que l'avalen. Cal recordar que el Premi d'Investigació Port Tarragona es va crear l'any 2004, que es convoca cada dos anys, i que està dotat amb 8.000 euros.
El guanyador
Antoni Ginot és Graduat en Història a la Universitat de Barcelona (UB) i Màster en Cultures Medievals de la UB. Actualment està cursant el Doctorat en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura a la Universitat de Girona (UdG) i exerceix d'investigador predoctoral al Centre de Recerca d'Història Rural. El projecte d'investigació de Ginot es proposa analitzar l'activitat pesquera de la costa de l'arquebisbat de Tarragona des de quatre punts de vista diferents: el domini senyorial de l'espai litoral, la manera de pescar i vendre el peix, el funcionament del col·lectiu de pescadors i la gestió del recurs pesquer i la seva defensa.
L'objectiu final és, per tant, obtenir una visió global de l'activitat pesquera tarragonina tot posant-la en relació amb la resta del territori català. Aquest treball contribuirà, sens dubte, a omplir un important buit existent en la historiografia tarragonina d'aquesta activitat econòmica destacada, tant a Tarragona com a Catalunya.