L'Arboç, Banyeres, Sant Jaume i Llorenç volen declarar l'emergència sanitària per l'allau de residus als carrers

La vaga de recollida dels treballadors de l'empresa Prezero acumula brossa als carrers dels quatre municipis baixpenedesencs

Acumulació de residus a l'Arboç
Acumulació de residus a l'Arboç | CCBP
22 de novembre de 2024, 18:20
Actualitzat: 25 de novembre, 9:09h

Els ajuntaments de l'Arboç, Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys, informen que s’han iniciat els tràmits per redactar un informe de salubritat per poder actuar d’emergència i garantir la salubritat dels espais públics i el dret a la salut de la població. Després de 42 dies de vaga dels treballadors de la recollida de residus i neteja viària a causa d’un conflicte laboral amb l’empresa Prezero, responsable de la recollida en els citats municipis la situació s’ha desbordat i la salubritat està compromesa.

Els ajuntaments han constatat que no s'estan complint els serveis mínims establerts pel Departament de Treball, i que a més, hi han hagut diversos actes vandàlics que han impedit la sortida dels vehicles de la recollida. Aquest incompliment està provocant el desbordament de les àrees d'emergència amb grans acumulacions de residus que comprometen la salubritat dels espais i el dret a la salut de la població. 

Amb aquesta situació insostenible, i el cansament dels ciutadans, esperen que la setmana vinent puguin actuar d'emergència per fer neteja dels carrers, espais públics i àrees d'emergència per recollir els residus i restablir la salubritat als municipis afectats, a partir del moment que l'informe sigui aprovat. 

Els alcaldes i alcaldessa han destacat que “portem 42 dies de vaga, estem a les portes de Nadal i ni tan sols hi ha voluntat de cap de les parts, no s'asseuen a parlar. No realitzen el servei que estem pagant i al damunt ens sortirà més car perquè no s'està reciclant amb el consegüent augment de la taxa de residus. Som pobles petits que no signifiquem gairebé res per una multinacional com Prezero, però patim les conseqüències com els que més i la gent ja n’està cansada.”

També han explicat que “La competència per determinar si un poble té un problema de salubritat és dels municipis. L'informe el fa el municipi i l'ha de validar i donar forma legal la Diputació, ja que els ajuntaments petits com els afectats no disposen de tècnics de medi ambient per fer aquests informes que jurídicament siguin impecables. Som conscients del conflicte de dos drets fonamentals, el dret a la salut i el dret a la vaga, però els alcaldes ens devem abans que res a la ciutadania i hem de vetllar pel seu benestar i garantir el dret a la salut.” 

Arxivat a