Arga Sentís reclama un Centre d’Art a Tarragona

Publicat el 13 de maig de 2015 a les 12:33
Actualitzat el 25 de juliol de 2023 a les 17:52
La cap de llista d’ICV-EUiA considera que la ciutat necessita un Centre d’Art a l’alçada de la seva potencialitat cultural, en línia amb els que disposen altres ciutats europees.
 
Segons Sentís, aquest centre «hauria d’estar deslligat de direccions o consignes polítiques, s’hauria d’adjudicar de manera transparent i comptar amb una direcció artística independent». «Demanem, a més», afegeix «la democratització de la cultura, obrint espais culturals per tot el municipi, als centres cívics i a la resta de dependències municipals on sigui possible».

La cap de llista s’ha mostrat partidària, també de la supressió de l’IVA cultural al 21%.
 
Propostes de programa | Cultura per a una ciutadania lliure i crítica
El Patrimoni Històric, element de ciutadania i creixement.

Tarragona té un ric llegat històric i arqueològic, en especial els monuments del Conjunt de Tarraco, que la UNESCO va incloure a la llista del Patrimoni Mundial, reconeixent-li un Valor Universal Excepcional.
El llegat patrimonial romà s'ha de posar a l'abast de la ciutadania, com una eina de cohesió entorn el passat històric.
Treballarem activament per materialitzar la cooperació entre les administracions presents al territori en l'elaboració d'un discurs únic respecte a aquest conjunt, que ha d'arribar a compartir la seva difusió i també les despeses de conservació i manteniment.
El Patrimoni Històric ha de ser un agent econòmic actiu, generant principalment activitat científica i cultural, però també turística de qualitat.
 
Refundarem el Museu d'Història de Tarragona, redefinint el seu paper com a veritable Museu d'Història de la Ciutat. L'inscriurem al registre de museus de la Generalitat i en farem un centre d'interpretació del paisatge de tot el terme municipal i d'abast cronològic ampli, des de la prehistòria més remota fins a la contemporaneïtat més recent. El Museu ha de servir per identificar la petjada del temps a tots els indrets, ha d'ennoblir i difondre el patrimoni històric tant als barris com al centre de la ciutat, explicar els valors de la diversitat, la pluralitat de la societat i les aportacions de les successives migracions que han enriquit Tarragona.
Com a museu municipal ha de ser un referent des d'on orientar i estimular les visites als altres museus de la ciutat, atenent els diversos períodes històrics .
 
Cultura per a tothom. Desenvoluparem una programació cultural de qualitat i estratègies perquè tots els llenguatges artístics hi tinguin presència i recorregut. Treballarem per eliminar totes les barreres d’accés a la programació. Intensificarem la col·laboració amb entitats que treballen en l’àmbit de l’exclusió, de les dificultats físiques, psíquiques i sensorials per tal de garantir l’accés normalitzat de totes les persones en l’activitat cultural del municipi.
 
Cultura de proximitat amb tothom i per a tothom. Polítiques d’extensió de la cultura a tot el municipi i tots els equipaments, incorporant centres cívics i tots els agents des d’una mirada on la ciutadania és l’actiu i protagonista de la mateixa.
 
Les Biblioteques, referents de cultura i coneixement.
Exigirem que a Tarragona es compleixi el Mapa de Lectura pública per fer de les biblioteques un dels principals motors d’activitat cultural del municipi, un espai sense exclusions i proactiu en l’atenció a la diversitat.
 
Foment de la creativitat local, amb presència dels artistes del municipi en les programacions on hi hagi possibilitats i en els centres educatius, incentivant el diàleg creatiu amb persones creadores d’altres indrets.

Potenciarem el vessant educatiu de la cultura.
Tots els projectes culturals d'iniciativa de l’Ajuntament incorporaran un vessant educatiu per apropar la cultura a diferents públics, en un marc d’aprenentatge al llarg de la vida.
 
Cultura en l’educació, en la salut, en el medi ambient, en l’economia i en els valors.
La cultura ha d’incidir en els aspectes claus comunitaris i d’inclusió; en aquest sentit l’increment de competències, la millor capacitació, la connexió amb l’entorn i el patrimoni arquitectònic, arqueològic, documental, natural, industrial; l’art i la salut, l’ocupació, el lleure o el turisme han d’impregnar-se de les polítiques culturals.