Arriba a TGN la jornada Mutare 'VulnerArts: Com les arts abracen la vulnerabilitat'

Tindrà lloc el pròxim 3 de febrer al Moll de Costa, organitzada per l'Ajuntament de Tarragona i la Fundació Carulla i la col·laboració del Port

Publicat el 20 de gener de 2023 a les 14:25

L’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Carulla, amb la col·laboració del Port de Tarragona, presenten la jornada Mutare 'VulnerArts: Com les arts abracen la vulnerabilitat'. Es tracta d’una jornada que tindrà lloc el pròxim 3 de febrer al Tinglado 1 del Moll de Costa que es convertirà en un espai de diàleg i connexió dintre els sectors de l’educació, la cultura i els serveis socials.

 

L’objectiu de la jornada, oberta a tota la ciutadania, és donar a conèixer i compartir experiències artístiques per treballar amb col·lectius de persones en situació de vulnerabilitat. Després de l’èxit aconseguit l’any passat a Barcelona, enguany, el Mutare, l’espai de trobada i cocreació de la Fundació Carulla, arriba a Tarragona per primera vegada.

 

L’esdeveniment tindrà lloc entre les 10 i les 13.30 hores i comptarà amb un espectacle teatral, tres xerrades inspiradores d’entitats que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat, debats, col·loquis i una sessió per compartir i generar coneixement entre els assistents, entre altres dinàmiques. Les inscripcions, de forma gratuïta, es poden fer a través del següent enllaç

 

«Fomentar projectes educatius que generin una experiència artística integral i compartida»

El conseller d'Educació de l'Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, ha assenyalat que «apostem fermament per l’educació artística a la ciutat». En aquest sentit, ha explicat que la jornada VulnerArts s’emmarca amb el conjunt d’accions que es duen a terme des de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) «per fomentar els projectes educatius que generin una experiència artística integral i compartida».

 

En aquest sentit, Castaño ha posat d’exemple el projecte musical 'MiraSona' que s’està fent en els centres d’educació especial i la iniciativa 'L’Artista va a l’escola' per apropar l’art més actual a les escoles i instituts de la ciutat. «L’educació i la cultura són eixos transformadors de les persones i de la ciutat, l’art és un poderós mitjà educatiu i una eina imprescindible per tirar endavant projectes socials», ha afegit.  

 

Per la seva banda, la consellera de Cultura i Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha destacat «la importància i el privilegi que suposa per a la nostra ciutat la celebració d’aquesta jornada». Solé ha explicat que «tota la programació cultural la treballem des d’un respecte ple al dret universal a la cultura i teixint sinérgies per tal de prescriure el consum cultural com a element socialitzador». 

 

«És l’espai de les persones que volen transformar el món des de la cultura»

La cap de Relacions Institucionals del Port de Tarragona, Marta Virgili, ha felicitat i agraït a l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Carulla el fet d’haver «impulsat aquesta jornada que arriba per primera vegada a la ciutat i per haver escollit el Tinglado 1 del Moll de Costa com a escenari». Virgili ha afegit que «aquesta iniciativa està totalment alineada amb els objectius del Port de Tarragona, un Port obert a tota la ciutadania».

 

La directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, ha posat en valor el programa Mutare, destacant que «és l’espai de les persones que volen transformar el món des de la cultura; persones, projectes i comunitats que entenen la cultura i les arts com un motor de transformació social. És un espai de diàleg, reflexió i acció, per donar resposta, des de la cultura i les arts, als reptes socials que estem vivint».

 

En el cas del VulneArts, Esteve ha destacat que «l’objectiu és posar en diàleg els sectors artístic i educatiu amb el social per construir un nou marc de relació a l’hora de pensar i dur a terme projectes amb persones en situació de vulnerabilitat». «Dit de forma planera, VulnerArts vol posar de relleu la utilitat de les arts en els projectes socials», ha subratllat.

 

Dinàmiques cocreatives, ponències inspiradores i experiències vivencials amb professionals i entitats tarragonines

La jornada VulnerArts arrencarà amb un espectacle teatral a càrrec de la companyia Brots que oferirà una experiència artística directa titulada 'Eucaristia'. En el transcurs de l’espectacle, les persones assistents seran agents actius, diluint així la frontera entre artista i observador i motivant el diàleg entre àmbits.

 

En el transcurs de la jornada es duran a terme tres píndoles anomenades 'Inspira'. Seran tres xerrades i el debat 'Mutare contrast', moderat per la periodista de Tarragona Ràdio, Núria Cartañà i protagonitzat per professionals dels àmbits de l’educació, la cultura, i els serveis socials que finalitzarà amb un torn de preguntes del públic.  

 

La plenària Mutare també comptarà amb l’espai anomenat 'Compartim coneixement', que servirà perquè els assistents comparteixin i creïn nou coneixement sobre com les arts i els projectes socials incrementen el seu potencial quan sumen esforços. La jornada finalitzarà amb una dinàmica artística de tancament on la música tindrà el paper protagonista de la mà de la Batucada Mediterrani Experience.