Sota la premissa d'una convocatòria oberta al jovent per convertir-se en un espai de trobada i de diàleg, diferents entitats juvenils de la comarca del Baix Camp es van reunir aquest dimarts 9 d'abril, a l'Espai Jove de Riudoms. L'objectiu era que les entitats de joves poguessin fer xarxa, compartir reptes i bones pràctiques i començar a dissenyar la futura trobada comarcal.
Dos anys després de la prova pilot, que va tenir lloc a Castellvell del Camp i que va impulsar la regidoria de Joventut del Consell Comarcal del Baix Camp, des d'Ocell de Foc del Camp, "els van proposar organitzar-la de manera conjunta, aprofitant que és el segon any en què el projecte treballa amb el territori i té molt de contacte amb el jovent", explica Laia Selvi, membre d'Icaria Cooperativa, entitat integrant d'Ocell de Foc.
Partint d'aquest win-win, la sessió va consistir en una primera pluja d'idees perquè les entitats juvenils tinguessin un 'marc' on posar en comú els seus objectius i sentir-se representats el màxim possible, amb els seus reptes i dificultats.
Un espai d'aprenentatge
"Potser, una entitat que existeix fa deu anys ha hagut de buscar solucions que ara estan 'vivint' associacions novelles", apunta Selvi. Algunes d'aquestes situacions, en què es podran ajudar mútuament, com buscar el relleu generacional, captar més joves, gestionar les activitats o establir col·laboracions al territori; les treballaran a través de diferents grups o comissions.
Aquestes seran, d'una banda, per enfrontar tasques organitzaves (tallers i activitats, festes, dinar), i, d'altra banda, temàtiques. "La intenció és que ens puguem reunir com a mínim un cop al mes i anar dibuixant la programació de la trobada, que està previst que se celebri a l'octubre o novembre", afegeixen des d'Ocell de Foc.
A més, la primera presa de contacte es va fer a Riudoms per incentivar el naixement d'una nova associació juvenil, creada recentment al municipi, amb aquesta "motivació extra", com a grup motor o impulsor. Hi van assistir, també, membres de les diferents entitats locals de Castellvell, Borges del Camp, Prades i l'Aleixar, per participar activament d'aquest vincle.
Antecedents de la trobada bianual
La primera trobada jove del Baix Camp es va fer el 2022, però, sortint encara de la pandèmia, la participació i compromís de la ciutadania van ser irregulars, i l'organització va ser molt precipitada i amb poca antelació. "Enguany, serà una trobada que, amb temps, prepararan les entitats per i per a elles mateixes", assegura Laia Selvi.
Amb tot, la trobada va ser perquè moltes entitats comarcals es coneguessin i alguns municipis van col·laborar, posteriorment, en altres actes i trobades. "Ara intentarem que participi el major nombre de joves i puguem gaudir i fer més cohesió", apunta Laia Mestres, presidenta de l'associació juvenil Trencalòs de Castellvell del Camp.
En aquella primera jornada, el programa va incloure un vermut associatiu, dinar de germanor; tallers sobre feminisme, risoteràpia i salut emocional, habitatge per a joves i ecologisme; així com un espai de lleure i artístic, una gimcana pels carrers del poble i música en directe. En els pròxims mesos, les diferents entitats treballaran per presentar una nova proposta per aquest 2024.
Mentrestant, assenyala Mestre, "l'objectiu és mantenir comunicació entre nosaltres per promocionar-nos i 'caminar' conjuntament; els projectes i iniciatives aniran sorgint amb el temps". La voluntat d'unir esforços en l'àmbit comarcal és permetre un intercanvi entre els joves del Baix Camp, crear sinergies i compartir inquietuds, a més de detectar les principals necessitats que podrien cobrir-se, a mig i llarg termini, amb polítiques de Joventut més específiques i adequades a la realitat de la comarca.
Del Camp: Baix Camp, Priorat i Conca de Barberà
Tot i que aquest projecte s'està desenvolupant al Baix Camp, la tasca d'Ocell de Foc també comprèn les comarques del Priorat i la Conca de Barberà, i els municipis de Vila-seca i Salou; i compta amb el suport de l'àrea d'Economia Social del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat.
És un programa d'atenció integral adreçat a joves de 16 a 30 anys que tinguin algun tipus de malestar emocional, per tal de millorar la seva qualitat de vida. Selvi explica que "els acompanyen en la seva transició a la vida adulta perquè puguin retornar al sistema educatiu, inserir-se en el món laboral i millorar el seu benestar".
Alhora, Ocell de Foc del Camp fomenta l'acompanyament d'iniciatives col·lectives al territori, ajuden el jovent a liderar els seus projectes autogestionats per potenciar les seves possibilitats de futur -d'una manera autònoma i independent-; i, en paral·lel, les entitats que integren el projecte desenvolupen accions de sensibilització i desestigmatització al voltant de la salut mental, itineraris formatius, suport a iniciatives i altres jornades en espais juvenils.