El festival de divulgació científica Pint of Science, que proposa un punt de trobada entre la comunitat investigadora i el públic, torna amb una nova edició els dies 19, 20 i 21 de maig a Reus i Tarragona. Durant tres dies, una quarantena d’investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i institucions i centres de recerca del territori aproparan la ciència, des de diferents disciplines, a un públic no expert.
Seran aquells qui assisteixin al Cafè Teatre i l'As de Copes de Reus i la Sala Zero i l'Old Dirty Burgers de Tarragona, on les sessions, en un ambient informal i distès, aniran acompanyades d'una cervesa. Una oportunitat única per explorar temes científics diversos i establir un diàleg directe entre la ciència i la ciutadania. Les xerrades començaran a les 19 hores a tots els bars, excepte a l’Old Dirty Burgers, que avança l’horari d’inici a les 18.30 hores.
L’esdeveniment és gratuït i el programa complert, amb la llista de xerrades, bars, temàtiques i horaris ja es pot consultar a la web oficial del festival, en l’organització del qual fa vuit anys que hi col·labora l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona (DivulgaTGN).
A més de la URV, participen grups de recerca de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Universitat de Barcelona, la Universidad Rey Juan Carlos, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) o l’Associació Jóvenes Nucleares. L'edició d'enguany del Pint of Science serà simultània a 27 països d'arreu del món, sent Espanya el segon amb més participació: 75 localitats implicades i més d'un miler de xerrades.
Ciència entenedora i entretinguda
Durant els tres dies es tractaran temes tan diversos com la salut i la biomedicina, amb xerrades sobre la microbiota intestinal i les seves connexions amb el cervell, l’Alzheimer i la salut digestiva; l’ús de proteïnes com a marcadors de salut; els efectes dels microplàstics a l’organisme; fertilitat i qualitat espermàtica; detecció precoç de malalties amb ecografies del coll; salut òssia i influència de la dieta mediterrània o les implicacions dels embarassos en la salut global. També s’hi abordarà el tema de les addiccions, la salut mental i la psicopatia des d’un punt de vista científic.
En l’àmbit de la ciència i tecnologia, es parlarà d’intel·ligència artificial aplicada a la protecció de dades mèdiques o al futur del treball, dels sensors flexibles, de les energies solar i nuclear, tant per a usos actuals com per a l’exploració espacial. El festival també donarà espai a la recerca ambiental i climàtica, amb xerrades sobre el comerç de drets d’emissió de CO₂, la valorització de residus i bioplàstics, i les estratègies per generar valor des del coneixement oceànic.
Entre l’oferta de xerrades també s’abordaran temes de ciències socials i humanitats, com la història de l’alimentació i la química dels aliments, les narratives de la mort, el canibalisme, les dones científiques del passat, la paleoclimatologia a partir d’estudis sobre rosegadors o la influència de la cultura en el joc i el pensament. L’objectiu, però, és comú: fer la ciència entenedora, entretinguda i connectada amb les preguntes del món actual.