BBVA ha reconegut l'empresa Verdcamp Fruits de Cambrils amb el Premi Extraordinari al Millor Productor Sostenible d'Espanya entre tots els guanyadors de les cinc edicions d'aquests guardons. L'empresa cambrilenca ha estat escollida per la seva producció basada en criteris mediambientals, socials i de sostenibilitat econòmica. El premi es materialitza amb una dotació econòmica de 5.000 euros. Els Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles van néixer fa cinc anys com una iniciativa per donar suport i visibilitzar als ramaders, agricultors i productors d'aliments en general amb models de negoci que tenen com a eix la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.
Amb aquests premis, BBVA i El Celler de Can Roca reconeixen anualment la tasca de deu productors —excepte en la primera edició que en van ser sis— amb l'objectiu de posar en valor el seu compromís amb el medi ambient i la producció inclusiva i responsable. Així, en les cinc edicions d'aquests premis, s'ha reconegut a 46 productors de tot Espanya, entre un total de 700 candidatures presentades.
Com a premi, en cada edició, els guanyadors formen part d'un pla de difusió per donar a conèixer les seves històries a tot el territori nacional, i els seus productes s'inclouen en una recepta elaborada pels germans Roca. Aquest any, els deu guanyadors es van donar a conèixer al juny i es va decidir concedir un premi extraordinari valorat en 5.000 euros, al millor de totes les edicions, amb motiu del cinquè aniversari.
"Rebre el premi el 2020 va ser una oportunitat per donar visibilitat a la nostra manera de conrear i a la nostra manera d'innovar"
Aquest premi extraordinari ha recaigut en un dels guanyadors de la I edició dels premis (2020), Verdcamp Fruits, una empresa familiar ubicada a Cambrils i liderada des del 2008 per la seva cinquena generació. En les seves 300 hectàrees de conreus, produeixen hortalisses i fruites de la manera més respectuosa i natural possible. Entre elles, la col, amb la qual van presentar la seva candidatura i va servir d'ingredient per a la recepta de col sencera al forn amb salsa de mantega blanca i trufa elaborada pels germans Roca.
"Rebre el premi el 2020 va ser una oportunitat per donar visibilitat a la nostra manera de conrear i a la nostra manera d'innovar. Ens va donar un impuls per continuar la nostra feina i a més ens va posar al mapa", afirma Ernest Mas, soci directiu i responsable d'I+D+i a Verdcamp Fruits. Aquesta manera d'innovar ha fet evolucionar el seu model productiu mitjançant iniciatives innovadores com: utilitzar plantes florals per millorar conreus i combatre plagues; aplicant cobertes vegetals per reduir el treball del sol i l'erosió del mateix; posant els pol·linitzadors en el centre de la producció; i potenciant per exemple ratpenats, aus i la biodiversitat en general en benefici agrícola i mediambiental.
A més, realitzen una gestió postcollita dels mateixos conreus perquè tinguin un benefici cap als pol·linitzadors, per al sol i per al segrest de carboni. Actualment, el 60% de l'energia de la seva central prové de plaques fotovoltaiques d'autoconsum i la resta de fonts renovables. A més, després del càlcul de la petjada de carboni i la petjada hídrica, dels quals van ser pioners, han implementat un sistema d'agricultura de precisió. Utilitzen eines com sensors d'humitat, temperatura i salinitat del sol, que estan connectats en línia, a més de fer servir satèl·lits per crear mapes del sol, optimitzar el reg i la incorporació de fertilitzants orgànics.
En la seva gestió de residus, redueixen la seva generació i adopten una visió circular. Es concentren a minimitzar l'ús de tinta i plàstic en tots els seus processos i embalatges, fomenten la reutilització controlada dels residus per reincorporar-los a la cadena sense riscos. Realitzen compostatge dels residus orgànics i compten amb una depuradora biològica per al tractament d'aigües residuals.
En l'àmbit social donen suport a comunitats locals, promouen visites educatives, jornades de transferència tecnològica i col·laboren amb organitzacions com UNICEF, Creu Roja i bancs d'aliments propers, entre d'altres. Per a Mas, "en un sector on es premia la productivitat, cal donar exemple que la sostenibilitat, a part de ser positiva mediambientalment, també pot ser positiva econòmicament i socialment".
Servir d'inspiració per a altres emprenedors
Els guardonats de cada edició destaquen per aplicar la sostenibilitat mediambiental en els seus models de producció, així com per impulsar l’entorn rural, el relleu generacional i l'impacte social. Per a BBVA, "aquests productors tenen a més un valor afegit, ja que les seves històries poden servir d'inspiració per a altres emprenedors", afirma José Luis Serrano, director de Pimes de BBVA a Espanya. En aquest sentit, Mas s'enorgulleix de "poder ser far i referent perquè altres es puguin animar a fer el canvi com ho vam fer nosaltres fa uns anys".
Per a Joan Roca, "posar en valor la producció local, vinculada a la innovació, al respecte del territori i a la generació d’impacte positiu, és un dels pilars fonamentals d'aquests premis". El jurat d'aquest premi extraordinari, com dels premis atorgats en cada edició, està format per membres de BBVA, El Celler de Can Roca i la Fundación Ecología y Desarrollo (ECODES).