
El cap de llista de Junts pel Sí per Barcelona, Raül Romeva, amb el candidat de Tarragona, Germà Bel. Foto: TarragonaDiari.cat
Bel, en canvi, ha remarcat que Junts pel Sí «és una candidatura que no creu que la riquesa es té, sinó que creu que la riquesa es crea» per després finançar polítiques socials de forma sostenible. En aquest sentit, ha indicat que sempre que es tingui molt clar que no es pot convertir en «el Benidorm de la Costa Daurada», aquest projecte serà capaç de crear riquesa perquè ja se saben quin són els «potencials perjudicis que s'han d'evitar». Romeva i el candidat per Tarragona han celebrat aquest dijous una roda de premsa al port tarragoní per parlar d'infraestructures.
PP i PSOE en contra del corredor del mediterrani perquè beneficia els catalans
Raül Romeva, ha acusat PP i PSOE de votar en contra del corredor mediterrani a Europa només perquè beneficia Catalunya, encara que fent-ho perjudiqués els interessos del mateix estat espanyol i tot i que hi hagués altres comunitats que també reclamaven aquest projecte. Tant Romeva com Bel han denunciat la priorització d'infraestructures innecessàries per part del govern de l'Estat, fent servir criteris «irracionals i il·lògics», com és el cas de l'alta velocitat enfront de les rodalies quan només un 1% utilitza els trens d'alta velocitat.
Romeva ha explicat que un dels motius que el van fer acceptar formar part de la candidatura de Junts pel Sí va ser precisament la seva experiència com a eurodiputat, quan va veure una «batalla absurda i suïcida entre el corredor mediterrani el central» i com PP i PSOE prioritzaven aquest últim tot i que qualsevol analista europeu, ha dit, apostaria pel contrari. «He vist d'una manera dramàtica com PP i PSOE han prioritzat perjudicar els interessos del conjunt de l'Estat per no beneficiar Catalunya», ha remarcat.
El cap de llista no només ha denunciat aquesta situació, sinó en general una planificació «irracional» de l'Estat en matèria d'infraestructures, apostant per l'alta velocitat quan la majoria de la població utilitza el ferrocarril ordinari. Ha denunciat que s'apliqui el «centralisme» per sobre dels criteris econòmics i ha conclòs que els catalans pateixen «cada dia el cost» de no ser independents.
Germà Bel ha posat diversos exemples pràctics però ha coincidit amb Romeva que el corredor mediterrani «il·lustra per què ha estat, és i serà impossible transformar Espanya». «El corredor sempre ha estat la metàfora del que marxa, del que es descontrola, del que se'n va; i un estat que vol construir una nació única ancorada en la capital no ho pot permetre», ha certificat.
Bel ha denunciat la manca d'inversions de l'Estat en infraestructures a Catalunya, però també la seva «incoherència», i ha posat d'exemple que es trigui la meitat a arribar des de Barcelona a Perpinyà que a Tortosa o a Tolosa que a València. El candidat ha defensat que en una Catalunya independent, hi haurà un model harmònic del finançament de les autopistes, que no allargui eternament la recuperació dels costos, apostant per l'eurovinyeta o pel peatge de manteniment. El ferrocarril jugaria el paper que sempre se li ha negat a Espanya i ports i aeroports es gestionarien de forma descentralitzada.