La Bisbal del Penedès inaugura el seu monument als donants de sang

L'obra ha estat dissenyada per la bisbalenca Layla Alexia Domènech Ochotorena, una escultora que ha treballat en obres tan emblemàtiques com la Sagrada Família

Inauguració del monument
Inauguració del monument | AB
14 de novembre de 2024, 13:23
Actualitzat: 13:40h

La Bisbal del Penedès ha inaugurat el seu monument als donants de sang, que està ubicat al davant del consultori mèdic, al carrer de Barcelona. L’obra, dissenyada per l’escultora bisbalenca Layla Alexia Domènech Ochotorena amb la col·laboració de Fèlix Martín (Pedra de Ponent), representa una gota de sang i un banc (que juga amb el doble sentit del 'banc de sang') i té per objectiu reconèixer socialment el gest altruista i solidari de la donació de sang així com recordar la importància que té aquesta acció, que beneficia tota la població.

El regidor de Sanitat, Feliu Gil, va ser l’encarregat d’obrir l’acte i, tot seguit, van prendre part d’aquest l’escultora, Layla Alèxia Domènec Ochotorena; la metgessa i coordinadora del Banc de Sang i Teixits del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Núria Vilanova; el president de la Federació Catalana de Donants de Sang, Albert Torra; el president d’Honor de la Federació Catalana de Donants de Sang, Marc Ibars; el president de l’Associació de Donants de Sang del Baix Penedès, Pep Bargalló; i l’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré.

Durant el seu parlament, l’alcaldessa va voler agrair la feina del regidor de Sanitat “que ha estat una peça fonamental en la impulsió d’aquesta iniciativa i en tot el treball de sensibilització en la nostra ciutat al voltant de la donació de sang. La seva dedicació i compromís són exemplars, i el seu suport constant a l'Associació de Donants de Sang ens ajuda a seguir avançant en la nostra tasca comuna” i va afegir un agraïment a l’escultora bisbalenca Layla Alexia Domènech “perquè la seva obra no només és un homenatge a tots els donants de sang, sinó que, amb la seva forma i presència, ens fa reflexionar sobre la importància de la solidaritat i el valor de la vida humana. Gràcies per capturar l'essència del nostre desig de millorar la vida de les persones a través d'un gest tan senzill, però tan poderós com és donar sang”. També va agrair la feina del Banc de Sang, l’Associació de Donants de Sang del Baix Penedès i la Federació de Donants de Sang, així com l’altruisme d’aquelles persones que, de forma desinteressada, donen sang per ajudar a salvar vides ja que, en l’actualitat, "es requereixen 1.000 donacions diàries de sang" -segons va explicar el president de la Federació de Donants de Sang, Albert Torra- "per cobrir les demandes dels pacients ingressats als hospitals". L’acte va finalitzar amb un vermut per als assistents.

L’obra té uns 2 metres d’alt per 1,5 metres de llarg i s’ha construït en pedra, amb la participació de l’empresa lleidatana Pedres de Ponent SL. El cost de l’elaboració i instal·lació de l’obra ha ascendit a 5.459,52€ (IVA inclòs) i el disseny ha anat a càrrec de l’escultora bisbalenca Layla Alexia Domènech Ochotorena, que ha dedicat tota la seva vida a l’ofici d’escultora, havent participat en grans obres referents, com ara la Sagrada Família, on va participar en la façana del Naixement, les Torres dels Evangelistes, els pinacles de vidre que coronen el temple i les gàrgoles de granit de quatre metres. A més, va ser coautora de la porta de la façana de la Glòria. D'altra banda, també va fer la restauració del campanar de Calaf i ha treballat en la restauració i reconstrucció patrimonial en indrets tan emblemàtics com la Catedral de Barcelona, la Casa Patrimonial Soldevila de Santa Perpètua de Mogoda, el campanar de Calaf, els lleons de l'Institut Miquel Tarradell o la Basílica Menor de Sant Francesc d'Assís, a l'Havana.

Durant l’acte, la Federació Catalana de Donants de Sang va obsequiar l’Ajuntament i l’escultora en una obra artesana, en vidre, que representa la prova que es feia, antigament, per esbrinar els grups sanguinis de les persones.

Arxivat a