L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès manté la seva postura en contra del pas de la MAT pel municipi. L’alcaldessa Agnès Ferré ha explicat que “és inadmissible que es vulguin instal·lar 27 torres d’alta tensió (MAT) al municipi per a un projecte privat. I més, tenint en compte que es tracta de portar energia de l’Aragó a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, sense aportar cap mena de benefici al nostre municipi i, a més a més, afectant terrenys de cultiu i passant molt a prop de zones urbanes”.
El passat 10 de juliol, l’Àrea d’indústria i energia de la Delegació del Govern a Catalunya va presentar, al registre d’entrada, la notificació informant que l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès disposa de 30 dies hàbils per manifestar el que estimem oportú sobre les sol·licituds de modificació de l’autorització administrativa prèvia la d’autorització administrativa de construcció del Parc fotovoltaic Jaime I, el Parc Eòlic San Vicente, el Parc Eòlic Lera i el Parc Eòlic Honos i la seva infraestructura d’evacuació fins a la SET Begues 400, amb una potència de 174,7 MW fins a les províncies de Saragossa, Terol, Tarragona i Barcelona.
La Direcció General de Política Energètica i Mines va atorgar l’autorització administrativa prèvia als parcs fotovoltaics i eòlics citats anteriorment, així com les infraestructures d’evacuació a 6 municipis de Saragossa, 11 municipis de Terol, 32 de la província de Tarragona i 8 de la província de Barcelona. Un dels municipis afectats de la província de Tarragona és la Bisbal del Penedès, amb una proposta d’estesa de 27 torres d’alta tensió (MAT) al municipi. Quant a l’atorgament de l’autorització administrativa prèvia, aquesta disposa que la instal·lació s’ha d’adaptar a la declaració d’impacte ambiental i a una sèrie de condicionants.
Tres anys d'oposició a la MAT. Cronologia:
Juliol de 2021: l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va rebre l’anunci mitjançant el qual s’informava que se sotmetia a informació pública el projecte per construir un conjunt de parcs eòlics a l’Aragó i la corresponent infraestructura per transportar l’energia produïda a través d’una línia de molt alta tensió (MAT) que travessaria diferents comarques i passaria pel municipi de la Bisbal del Penedès amb l’objectiu de portar energia a l’àrea metropolitana de Barcelona. El projecte preveia l’estesa de 9.833,39 metres de línia corrent trifàsica aèria a través de 27 torres (de fins a 70 metres d’alçària) a la Bisbal del Penedès.
Setembre de 2021: L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va aprovar per Junta de Govern les al·legacions informant desfavorablement del projecte de la MAT Clúster Begues que promovia l’empresa Forestalia. Les al·legacions que es van presentar estaven basades en informes tècnics, jurídics i mediambientals, preparats per tècnics contractats per part de tots els ajuntaments i consells comarcals afectats per la MAT i tenint en compte també l’informe de l’enginyer municipal. Paral·lelament, es van recollir més de 450 al·legacions del conjunt de la ciutadania.
El març de 2022: la Subdelegació del Govern de Barcelona va entrar al registre de l’Ajuntament les al·legacions de l’empresa Energías renovables de Ormonde SL, en relació amb les al·legacions que l’Ajuntament va presentar contra la MAT a la Junta de Govern de setembre de 2021. La Subdelegació atorgava un termini de 15 dies a l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès per formular les consideracions que es consideressin oportunes i, per aquest motiu, la Junta de Govern del dia 11 de març va aprovar desestimar l’informe entrat per registre el 29 de març i, conseqüentment, ratificar els acords presos el setembre de 2021.
Agost de 2023: l’alcaldessa signa un Decret d’alcaldia per interposar un recurs d’alçada contra la Resolució de juliol de la Dirección General de Política Energética y Minas, per la que “se otorga a la mercantil Energías Renovables de Ormonde 36, S.L, autorización administrativa previa para la instalación fotovoltaica Jaime I, de 40 MW de potencia pico y 38,2 MW de potencia instalada y sus infraestructuras de evacuación, en términos municipales de Zaragoza, Teruel, Tarragona y Barcelona”.