Són les dotze del migdia d’un dimecres de juliol a Bonastre. El termòmetre marca 30 graus en el que és l’inici d’una nova onada de calor que ha de tocar sostre el cap de setmana. La xafogor convida a refrescar-se la cara o posar-se sota la dutxa, però estem dins de la franja horària en què l’aigua està tallada.
El municipi fa setmanes que es troba en una situació crítica, amb el pou que abasteix el dipòsit municipal amb un cabal molt baix. Per això l’Ajuntament ha establert talls diaris en tres franges, de 10.00 a 13.00, de 16.00 a 20.00, i de 23.00 a 07.00 hores. Els habitants del municipi han d’afrontar, doncs, aquesta onada de calor amb l’aigua tallada durant quinze de les 24 hores del dia.
«Afecta, clar que afecta, però ens hi hem d’adaptar», es resignen dues veïnes del poble. Una d’elles, que prefereix no donar el nom, posa com a exemple que han de rentar la roba «com fa 45 anys», quan no hi havia xarxa d’aigua. «Omplim un cubell per rentar la roba i després fem servir l’aigua per regar», apunta.
Ni regar, ni netejar el cotxe, ni omplir piscines
De moment, l’Ajuntament ha prohibit fer servir l’aigua de boca per regar, netejar els cotxes o omplir les piscines, i en demana un consum moderat. «Hi ha hagut una mala gestió de l’Ajuntament, però també dels ciutadans», afegeix la mateixa veïna. «Ens hem de conscienciar de la situació que tenim amb l’aigua, perquè anirà a més», diu convençuda.
Al seu costat, dues germanes petites, l’Elia i la Laia, volen explicar a aquest redactor com es renten les mans. «Tenim un cubell amb aigua i sabó que, si cal, aprofitem dues vegades, i després fem servir l’aigua pel vàter», afirmen. L’Elena, l’altra veïna, explica que l’Ajuntament els informa a primera hora del matí dels talls que hi haurà aquell dia, a través de l’eBando.

Fa uns dies també van repartir una circular on s’informava del protocol que es mantindrà els pròxims dies. Depèn de la situació en què es trobi el pou cada matí, es faran més o menys talls durant la jornada. Si el nivell del dipòsit és inferior al 17%, el tancament serà total fins que s’arribi al 35%.
I és que la situació és realment complexa, ja que, Inclús amb els talls d’aigua actuals, costa que l’abastiment arribi a tots els habitatges. A les cases de la urbanització, a la part alta, l’aigua triga d’arribar quan s’obre, i s’acaba ràpidament. L’Ajuntament admet que la situació és «insostenible».
«Aquest estiu ho passarem malament», afirma el Josep, un altre veí, que en realitat fa servir unes paraules una mica més dures, però impublicables. Seu a l’ombra acompanyat d’un altre veí, buscant fugir de la calor, i corrobora que la situació és pitjor que altres anys. «Altres estius era un problema de capacitat del dipòsit, però aquest cop és que no hi aigua al pou», explica.
La sequera i el sobre consum
«Les causes bàsicament són dues», explica l’alcaldessa, Ester Bartra, a TarragonaDigital. «D’una banda, la prolongada sequera fa que l’aqüífer d’on s’alimenta el pou no s’ompli. De l’altra, tenim un pou i un dipòsit pensats per una població més petita», afirma.
Perquè Bonastre també ha notat l’efecte de la pandèmia en el canvi d'hàbits de la població, i ha pujat en 130 habitants des del 2020. En una població total de 727 empadronats, el creixement és significatiu, i es veu agreujat els mesos d’estiu. «Aquests dies podem arribar a ser 1.200 veïns perfectament», corrobora Bartra.
A l'espera de connectar el nou pou
En aquest context, la solució a llarg termini implica disposar d’un nou pou més gran i amb més reserves d’aigua. És un projecte que ja està en marxa, ja que el pou ja està perforat. «S’estan fent les proves de potabilitat de l’aigua que, si són correctes, ens permetran connectar el pou al dipòsit», assevera l’alcaldessa.
Però els permisos, els tràmits i els treballs de connexió fan que aquest pou encara no pugui ser una solució per aquest estiu. Per això l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) avaluen diàriament la situació per decidir les mesures a prendre i les alternatives. A més de posar cisternes el cap de setmana —el moment més delicat— s’està estudiant la viabilitat d’omplir el pou de forma artificial.
«El problema és que es troba en un lloc de difícil accés», lamenta Bartra que, amb tot, assegura que la mesura no està «descartada». I sobretot cal que la gent «es conscienciï que no tenim aigua i que no s’ha de malgastar». Com a exemple, des del consistori apunten que, després del tall de tot el diumenge passat, el pou es va omplir fins al 95%.
Però quan l’aigua es va obrir a les set del matí, només va trigar dues hores a reduir-se fins al 50%. Des del govern asseguren que no hi ha cap fuita a la xarxa i que aquestes baixades es deuen «al consum irresponsable d’aigua». Una situació que avisen que ha de canviar, ja que, en cas contrari, serà impossible afrontar durant tot l’estiu.