
Cayo Lara, aquest migdia a Bonavista. Foto: Josep M. Llauradó
La plaça de la Constitució de Bonavista s'ha convertit aquest diumenge al migdia en una «fira de partits», en paraules del tinent d'alcalde i número 3 del PSC Javier Villamayor. Feia setmanes que circulava per les xarxes socials la convocatòria del míting de Cayo Lara, líder d'Izquierda Unida, donant suport a la candidatura d'Arga Sentís a Tarragona. Tot i així, dues altres formacions havien demanat permís per ser a la plaça de la Constitució del mateix barri a la mateixa hora, per instal·lar-hi una carpa informativa, i l'Ajuntament va decidir donar-los-el a totes tres. De fet, Ara Tarragona, l'altre partit que hi ha ubicat una carpa i que tenia programada una activitat de 'Zumba', ha endarrerit l'hora d'inici del seu acte després de pactar-ho amb ICV-EUiA.
L'arribada de Cayo Lara als barris de Ponent no ha despertat excessiva expectació. Poques desenes de persones s'han acostat a una de les cantonades de la plaça, on hi celebraven el primer míting de campanya de la formació. El format, molt més modest que no pas el del PP amb Rajoy o el de CiU amb Artur Mas. Lara ha estat una de les quatre persones que ha parlat: primer ha intervingut el número 2 de la candidatura tarragonina Manolo León, després el diputat Josep Vendrell, tot seguit ha estat el torn del líder Cayo Lara i a continuació ha clos l'acte Arga Sentís. Entre el públic, a més, hi havia el secretari general de CCOO a Tarragona, Jaume Pros, la diputada Hortènsia Grau, així com diversos membres del Sindicat d'Estudiants.
La memòria del PSUC
Bonavista havia estat un dels barris amb més hegemonia del PSUC, durant la Transició i els primers comicis electorals. Per això i perquè Manolo León és natural del barri, el lloc triat per dur-hi un dels seus personatges polítics més coneguts ha estat aquest. La memòria de l'històric partit que va donar pas a l'actual ICV-EUiA ha estat present en aquest acte, així com l'ambient que es vivia als anys setanta i vuitanta a Bonavista. León ha reivindicat que «hem de recuperar la solidaritat» existent entre els veïns, en un context com l'actual. Totes les intervencions han anat en el sentit d'identificar-se a sí mateixos com a obrers, de compartir-hi problemes i de conviure-hi.
Les polítiques socials, una qüestió de «correlació de forces»
Un dels aspectes que han volgut destacar, per tal d'animar a votar «la millor candidatura que pot representar les esquerres», és la importància d'una majoria de partits d'esquerres en els parlaments i consistoris. Segons Lara, «si haguéssim tingut més pes l'esquerra no s'haurien atrevit a vulnerar la Constitució, que parla del dret al treball, al subsidi d'atur o a l'habitatge». Per això ha demanat «un canvi en la correlació de forces».
Problemes amb la llengua
La llengua dels parlaments ha tingut també un moment de polèmica. Mentre Josep Vendrell iniciava el seu torn de paraula, un home del públic d'edat avançada ha demanat a crits que parlés en castellà. Vendrell ha respost que «segur que l'entén, també, el català». Indignat, en veure que no canviava de llengua, ha marxat. En la seva intervenció, després de Cayo Lara, Arga Sentís ha començat justificant per què parlava en català recordant la seva primera feina amb vint anys: ensenyar català en alguns barris de Ponent on va adonar-se, segons ha dit, dels múltiples orígens de molts tarragonins i ha assegurat que «tots som Tarragona».

El míting d'Iniciativa ha estat de petit format. Foto: Josep M. Llauradó

Ara Tarragona ha organitzat aquest migdia un ball de 'zumba' a Bonavista. Foto: Josep M. Llauradó