REPORTATGE

1-M al Camp de Tarragona: diferents col·lectius «lluiten» per aconseguir millores sectorials i laborals

TarragonaDigital repassa les darreres mobilitzacions de sindicats i treballadors per recordar les reclamacions que encara continuen vigents

Alguns dels col·lectius que s'han mobilitzat al Camp i les seves protestes dels últims mesos
Alguns dels col·lectius que s'han mobilitzat al Camp i les seves protestes dels últims mesos | ACN / Neus Bertola, Eloi Tost, Anna Berga; TarragonaDigital
01 de maig del 2024

Amb motiu de la commemoració de l'1 de maig d'enguany, els sindicats CCOO i UGT han apuntat que les principals reivindicacions són la reducció de la jornada laboral i la plena ocupació, per disminuir l'atur fins al 4-5%, tenint en compte les xifres rècord d'afiliats a la Seguretat Social.

Ambdós sindicats, així com la CGT i diversos col·lectius socials, han organitzat diferents actes i manifestacions a Reus i Tarragona per tal de mobilitzar la ciutadania i, especialment, la classe treballadora amb l'horitzó de les eleccions al Parlament i les europees, fonamentals en l'evolució de les polítiques laborals.

Són nombrosos els col·lectius, sobretot dins el sector d'atenció i sanitari, que reclamen fa mesos una millora en les condicions dels treballadors al Camp de Tarragona i, fins i tot, es mantenen en vaga indefinida i amb serveis mínims per exigir un compliment dels corresponents acords amb la patronal i les empreses.

Emergències de qualitat al 112

Els treballadors del 112 a Reus i Zona Franca, uns 150 a cada centre d'emergències, van començar una vaga l'11 d'agost del 2023 per reclamar la internalització del servei i millores laborals per a la plantilla. D'una banda, hi ha la denúncia vers la gestió privada, que actualment ho porta Serveo (abans anomenada Ferrovial), "perquè fan d'intermediaris, s'emporten beneficis i això repercuteix en els drets dels treballadors; motiu pel qual es demana a la Generalitat que es faci públic", explica Martí Vallvé, representant sindical del 112 a les instal·lacions de Reus.

De l'altra, la lluita per les millores laborals, quan part del personal es troba de baixa per ansietat i depressió, respon a l'excessiva càrrega de feina. Entre les propostes que han plantejat des del sindicat, a més d'augmentar la plantilla, destaca incrementar elplus de nocturnitat per a la gent que treballa a torn nocturn i que el cobra d'1,85 euros/hora, quan a Castella-La Manxa, per exemple, es cobra triplicat. També, demanen reduir la jornada de 39 a 36 hores setmanals per millorar el descans dels treballadors o que es pagui un plus per idiomes.

Actualment, el seguiment de la vaga és bastant alt i tenen serveis mínims del 85%. "Trucades ja se'n perdien abans que comencés la vaga, la Generalitat ja va sancionar l'empresa", recorda Vallvé. Malgrat que les negociacions amb el departament d'Interior estiguin aturades per les eleccions, el representant sindical reclama que "s'aprovi aquesta internalització" tan aviat com sigui possible, tenint en compte que el contracte amb Serveo s'ha prorrogat un any més, fins al març del 2025.

"Fins que no rebem una resposta i ens posem d'acord, continuarà la vaga indefinida; no és una situació que vulguem allargar, però no hi ha més remei. Cal tenir un sistema d'emergències en condicions perquè té un impacte molt important en la ciutadania", conclou Martí Vallvé.

SAD, dignitat en les cures

Les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) es van manifestar a les comarques tarragonines i altres punts de Catalunya el passat mes de febrer amb l'eliminació de la bossa d'hores com a principal reclamació. El focus principal del col·lectiu es troba en les negociacions entre el sindicat i la patronal, que manté propostes molt allunyades de les necessitats que expressa la plantilla.

A més, les empreses privades compleixen amb un sou per conveni, "però les treballadores públiques encara estan per sota perquè la llei de pressupostos marca un topall i la situació és encara més precària i preocupant", exposa Estela Carrasco, portaveu de CCOO del SAD a Tarragona. Per això, un primer pas seria millorar el seu sou, perquè s'ajusti a la xifra establerta, i després, aconseguir una sèrie de millores laborals com incloure en l'horari els desplaçaments entre serveis, la reducció de la jornada o anul·lar les hores extra.

"En la darrera reunió amb la Fundació Educativa i Social semblava que estaven receptius a equiparar els salaris d'acord amb el conveni, perquè sinó no trobaran professionals per dur a terme l'activitat", evidencia Carrasco. Des del sindicat, també, apunten que la població cada vegada està més envellida i hi ha moltes persones en situació de vulnerabilitat que necessiten aquesta atenció a domicili. No descarten pròximes mobilitzacions per dignificar el SAD.

vaga indefinida ambulancies egara
Els diferents col·lectius en vaga la mantindran fins aconseguir una proposta per part de les empreses. Foto: ACN / Anna Berga

Vaga indefinida a Ambulàncies Egara

Una de les reivindicacions primordials del sector sanitari a Catalunya és la internalització dels diferents serveis. En el cas de les ambulàncies, a més, els treballadors del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Lleida -on té atorgada la concessió Ivemon Ambulancias Egara, S.L.- s'han trobat amb acomiadaments massius en els últims mesos. "Es prioritza el benefici econòmic i l'usuari queda en segon pla", lamenta Serafí Ruíz, delegat de CGT al comitè d'empresa d'Egara a Tarragona.

De fet, el personal ha denunciat que l'empresa està vulnerant el seu dret a vaga, convocada indefinidament des del passat 14 de març, perquè no compleix el decret de serveis mínims pactat (85%), tant en el servei urgent com el no urgent, i deixa, així, la protesta sense efecte. Encara no s'ha arribat a cap acord, perquè Egara reconeixeria només 12 dels 48 acomiadaments que van denunciar des del sindicat i consideraria els altres com a finalitzacions de contracte.

La CGT acusa, però, que aquests "estaven en frau de llei perquè les persones formaven part de la plantilla i eren fixes". Al mateix temps, Serafí Ruiz explica que en l'última negociació van aconseguir reduir la jornada laboral de 1.800 hores anuals a 1.752, però el "conveni permet disposar, per necessitats de servei, d'hores extraordinàries pràcticament il·limitades i l'empresa ha interpretat que, si pot gestionar hores extres, no necessita més gent contractada", critica el representant sindical.

El servei urgent de 24 hores s'ha de cobrir de totes maneres i davant la reducció de jornada, caldria un increment de plantilla de dues persones per cadascun dels 44 vehicles al Camp, és a dir, 88 treballadors més. Malgrat tot, Ivemon Ambulancias Egara hauria acomiadat 24 persones a Tarragona, que se sumen a la manca de contractacions. Així, Ruiz exposa que "el servei és absolutament deficitari i qui ho acaba pagant és l'usuari".

Les hores extres a la Urbana

Part del personal de la Guàrdia Urbana de Tarragona va interrompre el ple de l'Ajuntament del passat 19 d'abril per carregar contra el Govern i comunicar que deixarien de ferhores extra mentre es continuï incomplint l'acord laboral. "L'acord s'incompleix des de l'any 2017, quan es van preveure una sèrie de modificacions de complement extraordinari, com la nocturnitat o les hores extra, una sèrie de gratificacions que s'haurien d'estar actualitzant i renovant", detalla Amadeu Bartolí, delegat sindical de CSIF.

Des del sindicat refermen que no demanen una pujada salarial, sinó que s'apliqui la normativa, ja que sovint els agents acaben treballant més enllà de la seva jornada laboral (37,5 hores setmanals) perquè, denuncien, l'Ajuntament s'ha negat a augmentar la plantilla o es fa molt a poc a poc. Bartolí exemplifica que "si es comparen les places ofertades en el recent concurs de mobilitat amb la Relació de Llocs de Treball (RLT) de l'Ajuntament del 2023, manquen 71 agents sense comptar comandaments".

guardia urbana tarragona ajuntament nacio
La manca de personal es cobria, fins ara, de forma voluntària allargant els torns. Foto: Ajuntament de Tarragona

"És inviable mantenir un cos policial amb una manca de 71 persones; fins ara, de manera més o menys voluntària s'ha anat cobrint allargant els torns", continua el representant sindical. Aquesta insuficiència d'agents també repercuteix en el fet de no poder agafar vacances, la conciliació familiar, menor temps de descans (hauria de ser de 12 hores entre jornades), etc; que han fet que "la plantilla es planti per fer-se visibles de cara a l'opinió pública".

Entre altres reclamacions, demanen que les hores extra, que s'estan cobrant a 15 euros, es cobrin a un màxim de 28; que es contemplin dins l'horari laboral els temps en què els efectius han de vestir-se, preparar el material, posar-se elements de protecció, desplaçar-se amb el vehicle, rebre i proporcionar informacions a l'entrada i sortida de cada torn... Des de la Guàrdia Urbana de Tarragona denuncien, així mateix, l'impagament de l'assistència jurídica quan han patit agressions en servei, l'absència de formació obligatòria i tenir una jornada superior a altres funcionaris municipals.

Recollida de la brossa a Torredembarra

El conflicte amb els contractes de neteja i la vaga de la recollida d'escombraries són situacions recurrents en diferents municipis. A Torredembarra, la situació ha empitjorat en els darrers mesos, amb el seu "punt àlgid" durant la passada Setmana Santa i les conseqüències "ciutadanes" que van tenir els serveis mínims.

Tot plegat, "actualment continua igual o fins i tot pitjor perquè l'empresa no s'ha reunit encara amb els treballadors", explica Juan Humanes, delegat sindical de la CGT. La principal reclamació és que l'empresa no hauria actualitzat els sous d'acord amb les taules salarials aprovades per aquest 2024, ho han denunciat a Inspecció de Treball i esperen "confirmar si és l'empresa qui no ha volgut abonar els pagaments endarrerits des de l'1 de gener", assenyala Humanes.

Al mateix temps, des del sindicat reclamen el compliment de les mesures de prevenció de riscos laborals i asseguren que és un gran problema que "les instal·lacions on estacionen els vehicles no tinguin llicència ambiental; la zona no està asfaltada, no té presa d'aigua corrent i fins fa poc tampoc hi havia extintors". Comunicaran la situació a l'Ajuntament, perquè pugui intercedir pels treballadors, però Juan Humanes adverteix que, si els problemes continuen, es plantegen avançar la vaga indefinida que tenien previst convocar de cara a l'estiu.

protesta comite empresa reus net sandra perez nacio
Protesta silenciosa del comitè d'empresa de Reus Net a la plaça del Mercadal. Foto: S.P

Altres col·lectius que s'han mobilitzat recentment al territori són els psicòlegs clínics de l'Institut Pere Mata, que protesten contra la contractació no especialitzada; els treballadors de Reus Net, que denuncien una càrrega excessiva i personal insuficient; o els treballadors de l'empresa Carrefour a Tarragona, que es manifesten aquest 1 de maig davant una modificació que perjudicarà la seva situació laboral.