Canvi o continuïtat: els advocats trien el seu degà a Tarragona amb crítiques creuades

David Rocamora, Estela Martín i Rocío de Mantaras són els candidats a les eleccions que començaran aquest dijous

Publicat el 16 de novembre de 2020 a les 07:30
L'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona (ICAT) anirà a les urnes el pròxim dia 26 de novembre. De fet, els col·legiats ja poden emetre el seu vot per triar la nova junta des d'aquest dijous, 19 de novembre, mitjançant el vot per correu que, en la línia del que va succeir en les eleccions al Col·legi de Metges (COMT), es preveu que sigui més important que no pas altres anys. Hi tenen dret a sufragi 1.378 advocats, 869 dels quals en exercici i 509 que actualment no estan exercint.

Hi influirà sens dubte el fet que seran unes eleccions més renyides del que ja ho són habitualment: aquest cop s'hi presenten tres llistes amb tres candidats, tots ells amb possibilitats d'assolir el lideratge els pròxims quatre anys en aquest col·legi professional. D'una banda, la llista més continuista -amb Estela Martín al capdavant- defensa la gestió dels darrers mesos, una gestió que ha provocat la sortida de diversos membres de la junta que va ser escollida al 2016. De l'altra, la candidatura de David Rocamora, que es presenta com la renovadora. I, finalment, Rocío de Mantaras, qui malgrat estar encara a la junta del col·legi ha triat el seu propi camí en mostrar-se en desacord amb la manera de treballar de l'equip de Martín.

Entre acusacions creuades de "polititzar" el col·legi i de dur a terme "pràctiques sectàries", les tres llistes competiran els pròxims dies per aconseguir el màxim de suports possibles i rellevar, d'aquesta manera, l'actual degà, l'advocat Manel Albiac, que duu 8 anys en el càrrec. Malgrat que es va proposar inicialment, no hi ha data per a cap debat que confronti les diferents alternatives.
 

L'anterior junta de l'il·lustre col·legi d'advocats de Tarragona, amb Manel Albiac al davant amb una jaqueta blava. Foto: ICAT


Dignificar la professió, un objectiu compartit

Entre les propostes dels diferents candidats, n'hi ha una que és compartida: dignificar la professió. I és que en ple context de pandèmia, els serveis de guàrdia s'han incrementat i el coronavirus ha posat entrebancs a la pràctica professional. Rocío de Mantaras, que duu 25 anys d'exercici, considera que cal "dignificar el torn d'ofici" i fer que els mòduls de guàrdia es cobrin, així com que les guàrdies de cap de setmana tinguin un plus, entre d'altres.

A més de qüestions monetàries, la candidata planteja la necessitat de dotar de més recursos les seus de l'ICAT a Valls i al Vendrell. De Mantaras defuig "guerres polítiques" i assegura que vol "defensar els interessos del col·legiat". Alhora, recorda que per ara no hi ha hagut cap degana en aquesta institució constituïda el 1845. La seva candidatura coincideix amb la de David Rocamora en què "s'ha instrumentalitzat el Col·legi", segons assegura un dels membres de la llista de Rocío de Mantaras, Ander Mikel Basterretxea.

Obrir la institució i prestar serveis

Qui fins fa poc liderava la Fundació de l'ICAT -que ajuda econòmicament els advocats-, David Rocamora, ara encapçala la segona candidatura en disputa. Advocat conegut per defensar entre d'altres a l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros en el cas Inipro, promet "prestar serveis i obrir la institució", que ara es troba "tancada". "La biblioteca està tancada, els despatxos estan tancats i han fet un ERTO als treballadors", informa Rocamora, que titlla d'"hereva d'Albiach" a Estela Martín.

Rocamora es mostra molt crític amb Martín, ja que segons ell ha dut a terme "pràctiques sectàries" que es reflecteixen, per exemple, en la gestió interna dels espais. "L'ICAT és la casa de tots els advocats, no d'uns quants", afegeix. En aquest sentit, recorda les "cinc dimissions" que ha patit la junta anterior, que se sumen a la seva com a president de la Fundació.

En diferents articles a premsa i reunions, s'està acusant la candidatura de Rocamora d'"independentista", però Rocamora ho nega i creu que obeeix a una tàctica de "divisió" al col·legi. Per ara, de fet, ha rebut suports com el de Rubén Viñuales, actual portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Tarragona. "Tots els suports m'importen, són paraules d'encoratjament dels que comparteixo anys de batalles", destaca el candidat a degà, qui també té propostes per al torn d'ofici i la defensa dels drets humans.

Digitalitzar els tràmits

Finalment, "continuista en temes econòmics i de gestió", l'equip d'Estela Martín concorre als comicis per "estar al costat dels col·legiats" i "fer-los la feina més fàcil". En aquest sentit, aposta per la "digitalització" dels tràmits del col·legi, un fet que s'ha vist accelerat amb la pandèmia però que no ha arribat a fer possible que els lletrats poguessin votar telemàticament. Aquesta, però, és una de les propostes que tirarà endavant si Estela Martín surt escollida com a nova degana, segons anuncia.

Martín, actual gestora de l'ICAT juntament amb Albiac, destaca que els mandats anteriors han permès "tenir una caixa molt sanejada". Sobre les acusacions d'haver tancat l'accés als serveis del col·legi, Estela Martín assegura que tan sols s'ha reduït l'horari i que "el servei el donem d'una manera diferent". "Dubto molt que es torni a treballar com es feia abans, ens haurem d'acostumar a fer les coses d'una altra manera", afirma.

La candidata demana "neutralitat política" i afirma que "tothom" que va marxar de les anteriors juntes ho van fer "per temes polítics" -entre ells, destaca l'advocat Ramon Setó, que ara forma part de la llista de Rocamora. Aquest últim, però, nega aquestes asseveracions i recorda que entre els dimissionaris també hi va haver Ferran Huidobro, Irma Roldán o Marta Virgili.