L'Ajuntament de Tarragona, en la seva sessió plenària cekebradad aquest dlluns, va rebutjar una moció per la laïcitat del consistori, defensada per l'ecosocialista Arga Sentís. El president d'Europa Laica no va acabar convençut dels arguments ni de l'equip de govern ni dels regidors de l'oposició. Com a mostra de la seva decepció perquè la moció no hagi prosperat, Francisco Delgada els dedica aquestes línies:
"La corporació de l'Ajuntament de Tarragona rebutja -per majoria- una moció per la laïcitat de la institució, amb els vots del PSC, PP, Unió i Ciutadans ".
La carta també va dirigida a la resta de regidors d'aquest Ajuntament que s'han abstingut o votat en contra d'una moció que pretenia avançar en la laïcitat institucional.
També a aquells alcaldes/ses i regidores i regidors, regidor@s del conjunt de l'Estat que eludeixen avançar en la laïcitat de les institucions locals adduint, en alguns casos, motius ancestrals i molt poc il·lustrats i incomplint, de manera molt alarmant, el principi constitucional de laïcitat de l'Estat. Encara que també cal valorar positivament aquells ajuntaments que l'han aprovat en compliment del principi de laïcitat i de convivència democràtica, en una societat plural i secularitzada.
Aquesta carta va dirigida, també, a persones de l'entorn municipal molt conegudes com és, entre altres, Manuela Carmena (alcaldessa de Madrid) que en contestació a Europa Laica, sembla que confon el "principi de laïcitat", amb una convicció particular (es fa cita textual d'una part la seva carta de 7 d'abril 2016) ... "... Com a representant d'una institució pública (Ai de Madrid) tinc l'obligació moral i constitucional de governar per a tots, respectant la diversitat present a la ciutat, el que m'obliga a ser tolerant amb les opinions dels altres i les seves creences, sense poder adquirir compromisos al respecte". Contestava així a una sol·licitud de reunió (que no s'ha produït encara) amb el propòsit de reflexionar sobre avenços de laïcitat a l'Ajuntament de més població de l'Estat i la possibilitat que donessin suport a la constitució d'una Xarxa de municipis per un Estat laic. Se li va contestar, evidentment, que precisament · el principi de laïcitat", permet respectar la diversitat de conviccions, carta a la qual ja no ha contestat.
Tornant a l'Ajuntament de Tarragona, la moció presentada, molt oportunament, per la regidora Arga Sentís (ICV) i recolzada per la CUP, sol·licitava que els reglaments i protocols municipals s'adaptessin al principi de laïcitat de l'Estat i que els representants municipals, en funció dels seus càrrecs públics, no venerin imatges, ni participin en litúrgies o manifestacions religioses. Que no es faciliti gratuïtament sòl públic a les confessions religioses, per ser entitats privades i que s'eliminin les exempcions fiscals municipals a aquestes entitats, en la mesura que la llei estatal ho permeti. També se sol·licitava fer mocions destinades l'Estat central, en la línia d'eliminar els privilegis, sobretot tributaris, a l'Església i a altres confessions.
El regidor d'ERC (Pau Ricomà), incomprensiblement, va titllar la moció d'anticultural (?) i plena de tòpics, enredant entre "la música i la lletra". No comentem algunes de les poc afortunades intervencions d'altres i altres regidores, ja que es poden veure en les actes del ple del 23 d'octubre.
Ana Santos (PSC) va assegurar que "el principi de laïcitat és defensat per tots, encara que el consistori mai ha de dir que no a cedir espais municipals a entitats religioses". Va titllar de demagògica la moció al·ludint a la Setmana Santa o la festivitat de "Sant Joan", "... festes en què, ha comentat, molts tarragonins surten al carrer" (?).
Estimada Anna, respectem, com no podria ser d'altra manera, la teva posició i el vot de l'alcalde i de la resta de regidors, però pensem que no s'ha entès res. Desconeixem a quin principi de laïcitat es refereix en la seva intervenció. Quan titlla de demagògia la presentació de la moció, s'equivoca perquè demagògia és, per exemple, NO vetllar pels interessos del municipi de Tarragona quan es neguen a admetre que no hi hagi privilegis per a entitats privades, com és el cobrament d'impostos o regalar-los patrimoni públic. O quan es neguen a què els reglaments de protocol s'adaptin a la Constitució. Demagògia podrà ser no vetllar per una convivència igualitària en matèria de conviccions i creences.
La laïcitat no va en contra de les conviccions i creences, ni de les seves expressions externes religioses o d'una altra naturalesa ideològica. Tot el contrari, propugna el respecte a tots. El que no entén el laïcisme és la barreja Religió-Estat o els privilegis econòmics, simbòlics i tributaris cap a corporacions privades. Perquè, a més, a Tarragona hi ha persones de conviccions i creences molt diverses i totes es mereixen el mateix respecte.
I això mateix propugnava la moció a Tarragona i la presentada en altres municipis on SI s'ha aprovat i per càrrecs municipals del partit al qual vostè pertany. També hi ha casos, que com el seu grup, han negat en altres llocs una moció similar.
És una pena que l'Ajuntament de Tarragona no miri cap endavant, sinó al passat, que no accepti aprofundir en democràcia, havent aprovat aquesta moció o una altra de característiques similars, consensuada si s'escau.
Perquè laïcitat i democràcia són sinònims i així, també, ho afirmen programes electorals del seu partit i el d'altres.
En el cas del PSC-PSOE, s'ha anat comprometent reiteradament (cita textual resumida) "... a consolidar el principi de laïcitat de l'Estat, incloent-hi la submissió dels representants públics al principi de neutralitat religiosa en les seves actuacions., Que haurà de regir els actes institucionals ... a denunciar els Acords amb la Santa Seu i avançar en l'autofinançament de les confessions religioses i una fiscalitat que NO les privilegiï ... "Però, a més, la Secretaria de política municipal del PSOE enviament a totes les agrupacions, a l'abril del 2016, una proposta de moció per al compliment del principi de laïcitat municipal, similar a la que vostès han negat i que es pot comprovar aquest enllaç.
Molts càrrecs públics un cop a "la cadira" s'obliden dels compromisos adquirits en campanya electoral. I això és una tragèdia per a la convivència i, sobretot, per a la credibilitat de la democràcia representativa.
Quedem a la seva disposició.
Francisco Delgado. President d'Europa Laica"
Carta oberta del president d'Europa Laica a l'alcalde de Tarragona i a Ana Santos
Francisco Delgado dedica unes línies a polítics, tant de l'equip de govern com de l'oposició, per haver rebutjat la moció presentada per Arga Sentís (ICV)
Ara a portada
-
Política Tarragona adjudica el nou contracte de la brossa a Urbaser: divisió total al plenari Antonio Ramos Llauradó
-
Política La nova ordenança de terrasses de Tarragona entrarà en vigor en les pròximes setmanes TarragonaDigital
-
Societat CCOO afirma que les negociacions per aprovar el conveni de PortAventura World «estan encallades» TarragonaDigital
-
Societat Els nivells de reverberació a l'escola Prat de la Riba de Reus superen els llindars recomanats TarragonaDigital
-
Política Cambrils destinarà un romanent de 7 milions d'euros a sanejar el deute i garantir l'estabilitat TarragonaDigital
Publicat el 27 d’octubre de 2016 a les 13:29
Et pot interessar
-
Societat Calafell acull una nova edició del Sex Education Film Festival
-
Societat Tarragona celebrarà una missa en record del papa Francesc
-
Societat Localitzen a Valls les restes de la ciutat ibera de Kissa, «la petita Pompeia de Tarragona»
-
Societat Creu Roja selecciona 90 socorristes per treballar a les platges de Tarragona durant aquest estiu