La restitució de la torratxa tornarà la Casa Navàs de Reus al seu aspecte original abans de la Guerra

Es preveu que la reconstrucció estigui enllestida en el primer semestre del 2025 i s'estudiarà la possibilitat que sigui visitable de forma puntual

El capcer es va reinaugurar el 2020 i, a la dreta de la façana, es reconstruirà l'antiga torratxa destruïda durant la Guerra Civil
El capcer es va reinaugurar el 2020 i, a la dreta de la façana, es reconstruirà l'antiga torratxa destruïda durant la Guerra Civil | Cedida
20 de juny de 2024, 20:25
Actualitzat: 21:25h

"Tornarem a la 'guapa' del Mercadal el seu aspecte original i canviarà tota la fisonomia de la plaça Mercadal", ha afirmat Sílvia Sagalà, directora de la Casa Navàs de Reus. El fet és que l'edifici modernista, dissenyat per Lluís Domènech i Montaner ha 'viscut' molts més anys sense capcer i torratxa que amb aquests dos elements arquitectònics que van quedar destruïts en un dels bombardejos que va patir el nucli de la ciutat el 26 de març del 1938, durant la Guerra Civil espanyola.

Ara, la propietat de la casa ha anunciat la restitució de la torratxa, com ja va fer amb el capcer el 2020, per recuperar el seu estat inicial. Es preveu que la reconstrucció estarà enllestida en el primer semestre del 2025, amb una durada d'aproximadament 10 mesos i tres en què les obres seran visibles al carrer. En un futur, s'estudiarà la possibilitat que el mirador sigui visitable de forma puntual.

"L'obra serà el pas definitiu perquè Casa Navàs llueixi, per dins i per fora, igual que la va pensar Domènech i Montaner fa més d'un segle", ha assenyalat Sagalà, qui ha destacat els molts mesos de treball que hi ha al darrere d'aquesta presentació; des que es va plantejar el 2022, fins a tenir el vistiplau de la Generalitat (es tracta d'un Bé Cultural d'Interès Nacional) l'estiu del 2023 i començar a seleccionar les empreses constructores el passat mes de setembre. El cost del projecte de rehabilitació, que actuarà tant en l'aparença exterior com interior de l'immoble, serà finançat íntegrament per fons privats, a càrrec de MaserGrup.

presentacio reconstruccio torratxa casa navas reus nacio
El projecte també s'ha presentat aquest mateix dijous 20 de juny en una conferència oberta al públic. Foto: Cedida

Projecte i obres de reconstrucció

El projecte de reconstrucció ja s'ha iniciat aquest mes de juny, amb la comanda dels primers materials per començar a treballar al taller de la constructora de la Selva del Camp Constècnia. El full de ruta i el disseny de l'obra han anat a càrrec dels arquitectes Joan Tous i Pau Jansà i el conservador-restaurador Pau Arroyo. L'objectiu és que estigui acabada abans de la pròxima Setmana Santa, però, mentrestant, les obres no aturaran l'activitat de Casa Navàs.

Per ser el màxim fidels possibles al projecte original, Arroyo va realitzar un laboriós estudi a partir de la documentació fotogràfica i gràfica localitzada, dels fragments conservats a la casa o en altres indrets, i altres edificis de Domènech i Montaner. 

Abans de col·locar-la, la torratxa es construirà per complet a la nau de l'empresa que s'encarrega d'aquests treballs i després es traslladarà per blocs a l'edifici. Aquest assemblatge al taller es farà "per comprovar que tot funcioni correctament, perquè no pot fallar res", apunten els arquitectes, i després es treballarà la pedra de forma artesanal, com es va fer en el seu dia a l'edifici.

penell original casa navas reus nacio
Encara es conserva el penell original, que es guardarà com a peça de museu i es replicarà en l'obra nova. Foto: Cedida

A més Tous explica que "la torratxa original era tota de pedra i, per ajustar-se a la normativa actual, l'escala interior -que podria haver estat de fusta o pedra-, es farà d'acer inoxidable perquè l'estructura tingui prou resistència" i pugui ser funcional. L'altura total d'aquesta serà de 7,8 metres en pedra i 4,6 metres de la forja de ferro i el penell amb forma del vaixell de Jaume I -que es replicarà a partir de l'original- que coronaven l'antiga torratxa. El diàmetre és de tan sols metre i mig.

El simbolisme de la torratxa

La restitució de la torratxa se suma a la reconstrucció del capcer, els treballs de fusteria, la rehabilitació de l'escala de servei i altres millores que s'han fet a la botiga, entre altres, amb la voluntat de preservar aquesta peça del Modernisme única a Europa. En concret, es calcula que la torratxa es va construir entre el 1904 i el 1908 i va presidir la cantonada de l'immoble fins que una bomba la va destruir.

Sílvia Sagalà ha recalcat, en la presentació del projecte, la important diferència entre una torre, com habitualment s'anomena a l'estructura de la casa reusenca, i una torratxa; distingint entre la funció de protecció de la primera i de mirador en el cas de la segona. Alhora, Indíbil Solans, arquitecte consultor, planteja que "s'ha valorat que la torratxa, en un moment donat, pugui esdevenir un punt de llum, com una llanterna per a la plaça".

imatge arxiu casa navas abans guerra civil reus nacio
La torratxa original presidia l'edifici, en les seves dues façanes, i destacava a la plaça del Mercadal. Foto: Cedida

Per la seva banda, Joan Tous ha exposat els motius pels quals és tan important la reconstrucció de la torratxa. "Era un element fonamental en la composició de l'edifici, que al seu torn atorga una centralitat amb la plaça a Reus i el territori del voltant; la seva desaparició va ser traumàtica o violenta i no per la degradació del pas del temps; està documentada, dibuixada i fotografiada per poder-la reconstruir i es conserva el punt d'inici de l'estructura i restes de la forja", ha enumerat.

L’empresa L’Art del Vitrall de Sabadell és qui s’ocuparà dels vitralls, com ja ha restaurat altres a l’interior, el mestre picapedrer serà Florenci Andreazini amb pedra que procedirà de Vinaixa i estarà subministrada pels Germans Balagué; i finalment, Juli Rio Peris, artesà de la forja de Bellver de Cerdanya, s'encarregarà de fer tots els treballs en ferro que culminen la torratxa de la Casa Navàs.

Arxivat a