La Xarxa de Centres Cívics de Reus compta, actualment, amb sis equipaments municipals al servei de la població; són espais de trobada, participació, impuls a l'activitat d'entitats i associacions diverses, fan més accessibles la cultura i el coneixement a través de tallers i cursos i acullen sovint propostes diverses, com exposicions o conferències.
Les seves tasques i funcions comunitàries són essencials, com bé es va comprovar en l'edició del 2022 dels Pressupostos Participatius: entre la vintena d'iniciatives aprovades per l'Ajuntament, de les quals s'han executat tres (instal·lació d'una barana davant l'Escola Prat de la Riba, un mirall a la carretera Vella de Salou i, recentment, un control de velocitat al camí de Valls), hi havia diverses demandes ciutadanes relatives a aquests equipaments.
Els usuaris dels centres cívics van demanar al govern local que calia adequar la sala gran del Ponent, sonoritzar el Carme i adequar l'office com una nova cuina al Mestral. Tots tres projectes i el seu desenvolupament se sumen a la principal actuació dins d'aquest àmbit sociocomunitari, la construcció del setè centre cívic de la ciutat (conjuntament amb els esmentats, es troben els CC Llevant, Mas Abelló i Migjorn). L'actual executiu treballa amb la previsió que el Gregal es pugui inaugurar a principis del 2025.
En aquest nou espai, ubicat a la zona nord de Reus -carrer d'Antoni Gaudí, comprendrà principalment els residents als barris Niloga, Sant Jordi, carrer Ample i la zona del Mercat Central. Fins ara, el més pròxim a aquests veïns era el Mestral, al barri Gaudí.
Gregal: compte enrere per al nou equipament
Amb una inversió total que s'ha enfilat fins als 2,5 milions d'euros, el projecte de construcció del nou Centre Cívic Gregal ha transformat l'antic magatzem de vins del Palau Boule i ha reurbanitzat l'entorn més pròxim, amb la remodelació dels carrers de Castellvell i d'Antoni Gaudí. El lliurament definitiu de les obres de l'edifici es va fer a mitjan mes d'octubre.
Simultàniament, des de la regidoria de Relacions Ciutadanes ja s'han planificat les trobades amb diversos col·lectius, com la gent gran, les associacions de veïns o l'escola Maria Cortina, per establir vies de col·laboració i generar sinergies entre equipaments. En aquest sentit, la regidora Mar Escoda ha explicat que "abans de l’inici de l’activitat al centre cívic, es programarà una setmana de portes obertes perquè els col·lectius interessats puguin visitar les instal·lacions i fer arribar propostes en un procés d’escolta activa".
En tot aquest temps, a més de la contractació de nou personal per part de l'Ajuntament, també s'han engegat diversos processos de licitació. D'una banda, el passat 14 de novembre es va formalitzar el contracte amb l'empresa Ramon Bergadà Mecanització d'Oficines, S.L. per al subministrament de l'equipament TIC i multimèdia, per un import de 63.464 euros. Després de quedar deserta, es va tornar a licitar per via d'urgència, segons informen fonts municipals.
El contracte fa referència a l'equipament informàtic i de telecomunicacions que necessitarà el nou equipament i que seran subministrats i instal·lats (la part multimèdia) i lliurats al Servei TIC municipal, com a màxim, en el pròxim mes. D'altra banda, també s'ha adjudicat ja el contracte de subministrament del mobiliari, a l'empresa Expert Line S.L., per un import de 84.895 euros. L'estructura del nou equipament serà la següent:
- A la planta baixa, hi haurà els espais de recepció, amb una zona d'espera i d'informació a l'usuari, amb accessos als lavabos, el bar, la zona d'administració i espais de reunió, biblioteca i ludoteca infantil, office per als treballadors i una sala polivalent; mitjançant un espai expositiu i de relació, es connectarà amb la planta primera.
- Al primer pis, es trobaran les aules principals, com ara informàtica i cuina, els despatxos de diferents entitats i associacions i una sala de lectura i trobada com a principal espai d'aquesta planta i el més representatiu de l'edifici, que també comptarà amb un gimnàs.
Cuina reformada al Mestral
D'altra banda, s'ha donat continuïtat a la reforma de la cuina del Centre Cívic Mestral, per a la qual es va tancar la recepció d'ofertes a principis d'aquest mes de novembre i, per tant, la licitació de les obres es troba en marxa amb un pressupost de 36.204 euros. Aquestes, quan s'adjudiqui el contracte, tindran un temps d'execució aproximat de dos mesos.
L'objectiu és transformar l'espai actual d'office en una cuina per a la realització de cursos i activitats relacionades amb la cuina i la rebosteria. Aquesta disposarà d'una illa central amb una placa de cocció, que permetrà que l'alumnat es distribueixi al seu voltant per observar millor les demostracions, en substitució de l'actual pilar que resta visibilitat; i s'equiparà amb electrodomèstics bàsics (placa vitroceràmica, forn, microones, campana extractora i rentaplats) perquè sigui funcional i es renovarà el termo-acumulador elèctric existent.
Així mateix, es preveu la instal·lació d'una nova línia elèctrica, de fontaneria i sanejament, a més d'un equip d'aire condicionat per garantir la correcta climatització de l'espai. Mentre durin les obres, només es veurà afectada aquesta sala, no la resta d'activitats de l'equipament.
Millora de la sonorització del Carme
De la mateixa manera, es va aprovar la instal·lació d'un equip de sonorització al Centre Cívic del Carme. El passat mes d'octubre, ja es va licitar el subministrament d'un equip sonor mòbil amb un pressupost d'11.500 euros i encara no s'ha resolt el tràmit.
Aquest donarà resposta a la necessitat dels cors que hi assagen perquè puguin fer concerts a diferents barris de la ciutat i contribuir a la promoció d'una activitat cultural i artística, com és el cant coral, ja que acull persones de diferents edats i és beneficiosa per a la salut mental i física.
A més, l'equipament el podrà utilitzar qualsevol entitat inscrita al Registre Municipal, d'acord amb un protocol establert per la regidoria de Relacions Ciutadanes i amb motius sense lucre. Un cop es formalitzi el contracte, el material serà subministrat en un termini màxim de dos mesos.
Ponent: la retirada de l'amiant i altres intervencions
Una de les principals actuacions que es duran a terme al Centre Cívic Ponent, ubicat a l'avinguda dels Països Catalans, és la retirada de la coberta de fibrociment -amiant-, que haurà d'executar-se abans del 2028, d'acord amb les directrius que marca la Unió Europea per als edificis municipals. El projecte de substitució de la teulada es va engegar el passat mes de juny amb la licitació de la redacció d'aquest, amb un pressupost base de 6.292 euros; però el tràmit encara no s'ha resolt ni ha avançat, segons s'indica en el Perfil del Contractant.
En paral·lel, l'Ajuntament de Reus va aprovar el projecte per adequar la sala gran d'aquest centre cívic. De fet, segons informen usuàries del centre a TarragonaDigital, part de les activitats es van traslladar durant uns mesos a l'exterior sota la justificació que es durien a terme les obres a l'interior per millorar les prestacions i condicions de l'espai.
En el projecte, es contemplava una millora del confort tèrmic de la sala -anirà de la mà del canvi de coberta, amb un millor aïllament-, la insonorització de l'espai i la instal·lació d'un envà mòbil a la sala polivalent per dividir-la en dues aules per a la realització d'activitats esportives, cursos o tallers. Aquest comptava amb un pressupost d'uns 80.000 euros.