El sindicat CGT ha denunciat que una vintena d'ajuntaments del Baix Camp estan vulnerant el dret a vaga dels treballadors de SECOMSA, l'empresa pública encarregada de la recollida selectiva de residus a la comarca. Els treballadors, en vaga indefinida des del 2 de setembre, reclamen l'aprovació d'un nou conveni col·lectiu amb millores salarials i de seguretat laboral, després de vint mesos de negociacions fallides.
Segons la CGT, en lloc de respectar la vaga i els serveis mínims decretats per la Generalitat, que fixen la recollida del 50% dels residus selectius i uns intervals de 48 a 72 hores per a la resta, molts ajuntaments han recorregut a les brigades municipals per substituir els treballadors en vaga. Aquestes brigades han estat encarregades de la recollida i el transport dels residus acumulats als contenidors de manera diària, amb l'objectiu, segons alguns consistoris, de "minimitzar l'impacte" de la vaga sobre la ciutadania.
El delegat de la CGT, Ignasi Risalde, ha expressat la seva indignació davant aquestes actuacions, que qualifica de "clara vulneració del dret a vaga i d'accions antisindicals". Risalde subratlla que la vaga ha estat el darrer recurs dels treballadors després de mesos de bloqueig de les negociacions amb SECOMSA, empresa que depèn directament del Consell Comarcal del Baix Camp. Els treballadors exigeixen, entre altres demandes, un augment salarial del 20% per recuperar el poder adquisitiu perdut en els darrers 12 anys, així com millores en les condicions de seguretat als centres de treball.
"Estem parlant de la nostra salut i seguretat laboral", asseguren, explicant que a la planta de SECOMSA s'han viscut dos incendis i, recentment, un accident fatal amb un atropellament mortal d'un treballador. Risalde ha insistit en la necessitat de mantenir correctament la maquinària i les instal·lacions i ha exigit formació per als nous treballadors, així com un manteniment adequat dels camions utilitzats en la recollida de residus.
Inici de les negociacions, però la vaga no s'atura
Tot i que la vaga ha aconseguit que l'empresa es posi a negociar, els treballadors avisen que no aixecaran la protesta fins que es concreti un acord satisfactori. Si no es produeixen avenços reals en les negociacions, no descarten emprendre noves accions per reforçar les seves reivindicacions.
El conflicte laboral al Baix Camp es manté viu, amb un alt seguiment de la vaga i una situació que afecta de manera creixent els serveis de recollida de residus a la comarca. La CGT manté que l'ús de brigades municipals per suplir els vaguistes representa un precedent perillós en el respecte als drets laborals.