
El tresorer de ChemMed, Francesc Sánchez, el vicepresident del clúster i president de Port de Tarragona, Josep Andreu, el president del clúster i de l'AEQT, Jesús Loma-Ossorio, la directora del clúster i de l'AEQT, Teresa Pallarès, i el membre de la junta del clúster i d'innovació i competitivitat Marc Fargas. Imatge de la presentació del pla estratègic de ChemMed a Tarragona l'1 d'octubre de 2015. Foto: TarragonaDiari.cat
Josep Andreu, vicepresident del clúster ChemMed Tarragona -que aglutina tots els agents relacionats amb el sector químic en aquest territori-, ha demanat, aquest dijous, un «calendari final» per saber quan arribarà l'ample europeu. D'aquesta manera, ha insistit, podran donar una resposta a les empreses que es plantegen instal·lar-se al territori. No tenir aquesta data, ha manifestat, «ens resta credibilitat». El clúster ha presentat aquesta tarda el pla estratègic per a l'impuls del sector químic a Tarragona, i per tirar-lo endavant ha reclamat la col·laboració de tots els agents del territori. Els principals objectius són impulsar la competitivitat i atreure noves empreses.
Entre les preocupacions del clúster químic hi ha l'arribada de l'ample europeu i el preu de la tarifa elèctrica. En el primer cas, Josep Andreu ha tornat a posar damunt la taula la necessitat de tenir una data, per tal de no perdre possibles inversions que podrien arribar al territori. Pel que fa a la segona qüestió, el mateix vicepresident del clúster ha dit que no hi ha cap novetat i que cal fer una pressió «racional, coherent i argumentada» perquè l'administració competent hi intenti posar remei. Ha indicat, però, que una xarxa tancada podria ser una possible solució.
El president de ChemMed i de l'AEQT, Jesús Loma-Ossorio, també ha manifestat la SEVA voluntat que aquests temes millorin, però s'ha expressat en una aposta per indústries que no hagin de moure grans volums i amb un consum energètic més petit, perquè són «menys sensibles a aquestes desavantatges competitives».
Noves inversions
Per Loma-Ossorio, el pla estratègic ha de servir per «reaccionar» davant amenaces d'altres emplaçaments químics que hi ha a l'Orient Mitjà o Amèrica. «Si no fem res», ha alertat, «a llarg termini suposarà el tancament de moltes de les plantes que tenim a Tarragona». Entre els seus objectius, doncs, hi ha l'atracció d'una indústria «de més valor afegit i més diversificada» que l'actual, amb la intenció de mantenir els llocs de treball que hi ha ara.
I és que hi ha empreses que ja han anunciat tancaments, i «en pot haver altres en el futur», ha declarat, però «anem compensant els tancaments amb noves plantes, i això és el que hem de seguir fent en el futur». En aquest sentit, ha avançat que estan en contacte amb dues empreses que podrien instal·lar-se al territori. Tot i que no ha volgut fer públics els noms, ha detallat que es tracta d'una companyia del sector dels fertilitzants i una altra d'additius alimentaris, totes dues de fora de la Unió Europea. Són dos àmbits que no estan presents al teixit industrial tarragoní i que Loma-Ossorio ha valorat molt positivament.
Pla estratègic
El pla estratègic que s'ha presentat aquest dijous s'organitza en quatre àrees: «desenvolupament de negoci, innovació i competitivitat, màrqueting i relacions institucionals i organització i serveis. De cadascuna se'n deriven diverses línies entre les quals destaquen la identificació de nous nínxols industrials -captant sectors més enllà del químic, com ara l'automoció, la farmàcia i la cosmètica o l'alimentació-, la reducció de costos amb eficiència energètica, o el funcionament com a lobby» per aconseguir tenir més pressió i més representativitat.
Tot plegat, amb l'objectiu de «projectar el nostre territori, el sector petroquímic i el port», ha dit Andreu. «És un instrument poderós», ha celebrat, i «si podem comptar amb col·legis professionals, la URV o altres organitzacions empresarials» la repercussió encara serà més gran, ha augurat.
L'acte d'aquesta tarda també ha servit per a presentar el catàleg de serveis del propi clúster, que reuneix els seus potencials. Teresa Pallarès, la directora de ChemMed i l'AEQT, ha explicat que s'hi poden trobar les principals xifres de la indústria a Tarragona, els serveis mancomunats que aquesta ha anat creant o tots els agents que configuren l'entorn i que donen aquest valor afegit al projecte del clúster.