Cinc anys de la gran riuada a la Conca de Barberà: de la catàstrofe a les noves oportunitats

Les pluges que van caure entre els dies 22 i el 23 d'octubre van provocar una "onada gegant" al riu Francolí que va arrasar tot allò que va trobar al seu pas

Efectius treballant per retirar un cotxe arrossegat per la riuada a Montblanc.
Efectius treballant per retirar un cotxe arrossegat per la riuada a Montblanc. | Nació
22 d'octubre de 2024, 10:10
Actualitzat: 10:44h

El 22 d'octubre es compleixen cinc anys gran riuada que va devastar alguns municipis de la Conca de Barberà. Les intenses pluges del temporal Dana de 2019 van desbordar el riu Francolí i van provocar greus inundacions a les zones poblades properes a la llera. L'aigua va destruir negocis i espais emblemàtics de l'Espluga de Francolí, Montblanc, Vilaverd, Vallclara o Vimbodí i Poblet, entre molts d'altres. També es van haver de lamentar quatre víctimes mortals i dues persones més encara no s'han localitzat.

Tot i el pas del temps, la imatge de devastació amb troncs, vegetació, fang i runa encara està ben present entre el veïnat de la comarca. Malgrat tot, però, i gràcies a una feina incipient per retornar la normalitat als espais més afectats pel temporal, l'entorn del riu ha tornat a rebrotar i ja queden poques cicatrius d'aquells fets fatídics.

Què va passar?

Les pluges que van caure entre els dies 22 i el 23 d'octubre van ser extraordinàries a bona part del nord del Camp de Tarragona. A les muntanyes de Prades, es van superar els 290 l/m² i bona part de l'aigua va descarregar en molt poca estona, durant el vespre del dia 22. Aquesta intensitat de la precipitació va tenir un paper fonamental per al creixement sobtat de les aigües de torrents, rieres i rius. Una intensitat que va arribar a 4 litres per minut per metre quadrat, valor que ni el sòl ni cap desguàs té capacitat d'absorbir.

Estat de la Font Baixa de l'Espluga després de la riuada
Estat de la Font Baixa de l'Espluga després de la riuada

Per aquest motiu, el riu Francolí va patir un "efecte d'embut" i va arrasar tot allò que va trobar al seu pas, especialment en les poblacions de la Conca de Barberà. En aquest sentit, el riu, al pas per Montblanc, va patir un creixement sobtat en només 5 minuts entre les 22.10 h i les 22.15 h, en passar de 2 a 185 m³/s. Per això, el fenomen es va qualificar com "una autèntica onada gegant del tot imparable i destructora".

Devastació patrimonial als municipis

Els danys, només a Montblanc, es van quantificar en més de 12 milions d'euros. Els principals espais afectats van ser el Pont Vell i el seu entorn, el pont del Boloví i el Molí del Pas, a més de diverses cases i finques particulars.

L’Espluga de Francolí va ser, però, el municipi amb major afectació de tot el territori, amb més de 200 particulars perjudicats. La força de l'aigua va engolir el celler Rendé Masdeu, a més dels restaurants El Gatim i Les Disset Fonts, situats pràcticament al costat del riu. També va quedar greument danyada la Font Major, la Font Baixa, cinc magatzems, una quinzena de vehicles i una cinquantena de camins de propietat municipal.

Un dels actes de Riuada Solidària a l'Espluga de Francolí
Un dels actes de Riuada Solidària a l'Espluga de Francolí

Onada de solidaritat

La resposta de la ciutadania, davant de la catàstrofe, va ser immensa. En pocs dies, va néixer la Riuada Solidària, una iniciativa ciutadana que va esdevenir tot un referent al país quant a la resiliència comunitària. El moviment va tenir com a principal objectiu ajudar els afectats per la riuada del Francolí. Per fer-ho, es van organitzar desenes d'actes a tota la comarca per recollir diners per als damnificats.

En aquest sentit, l'entitat sense ànim de lucre va recaptar gairebé 110.000 euros que es van vehicular a través d'ajuts. De fet, aquest octubre s'ha fet entrega de la darrera subvenció a les comunitats de regants de l’Horta de la Sinoga i l’Horta de Baix per restablir el sistema de reg que va quedar totalment inservible l'any 2019.