La clau de l’èxit: el secret de la Conca de Barberà per arribar al 79,58% de reciclatge

Aquest 2024 s’ha implementat una prova pilot amb contenidors intel·ligents per millorar, encara més, les dades de recollida selectiva

Imatge dels contenidors porta a porta
Imatge dels contenidors porta a porta | Consell Comarcal de la Conca de Barberà
07 de juny del 2024

Les dades del primer quadrimestre de 2024 constaten que la Conca de Barberà és la comarca catalana que més recicla. Concretament, la xifra de recollida selectiva es situa, durant el primer quadrimestre de 2024, en un 79,58%. Aquesta és una de la dades més altes des de la implementació del nou sistema, l’any 2020.

Des del Servei de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà expliquen que els resultats “son excel·lents en comparació amb la mitjana catalana i evidencien la aposta clara que fa l’administració comarcal en matèria de reciclatge”.

Una de les claus de l’èxit és la implicació dels veïns, apunta el conseller comarcal de Medi Ambient. A més, la mateixa realitat geogràfica i demogràfica de la Conca ajuda molt, ja que compta amb poc més de 20.000 habitants. En aquest sentit, dels 22 municipis que formen la comarca, només 5 passen del miler d’habitants, com són Montblanc, l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Sarral i Vimbodí.

“Aquest fet demogràfic facilita molt la recollida porta a porta, ja que no és el mateix implementar el sistema en una gran ciutat que en un poble on hi viu mig miler de persones”, exposen des del Consell Comarcal.

Sistema mix amb contenidors intel·ligents

En relació amb l'evolució de la implantació del servei de recollida de residus, actualment es fa a través del sistema mixt, amb contenidors intel·ligents i un servei porta a porta. Aquesta realitat, segons el Servei de Medi Ambient conquenc, “és un altre dels factors que ha fet que tots els residus s'hagin anat incrementant des de l'any passat”.

La Conca de Barberà se situa al capdavant dels índex de reciclatge del país
La Conca de Barberà se situa al capdavant dels índex de reciclatge del país

Reciclar més i pagar menys

Un tercer incentiu per motivar la ciutadania és la prova pilot que va entrar en funcionament per Setmana Santa de 2024 a Barberà de la Conca. Es tracta d’una aposta per aconseguir un índex encara més alt en el reciclatge, que es basa en un sistema de pagament per generació.

Així, cada ciutadà paga pel que genera i recicla, de manera que qui recicla més ho acaba notant a la seva factura de la brossa. “Barberà ha estat el primer poble a iniciar-la, mentre que Forès i Senan ho aplicaran més endavant” diuen des del Consell Comarcal.

Per altra banda, també s’han impulsat noves mesures per posar solució al mal ús persistent que es fa de les àrees d’emergència dels municipis on es realitza el servei de recollida porta a porta. Per tant, es fan avisos i sancions mitjançant les infraccions que es visualitzen amb la instal·lació de càmeres de videovigilància a les deixalleries i a les àrees d’emergències als pobles on es fa el porta a porta.

Augmenten tots els percentatges

Pel que fa a les dades en funció de la recollida de residus, el Consell Comarcal exposa que de matèria orgànica s'han recollit 178.200 quilos, 185.800 quilos de rebuig, 78.840 quilos d'envasos, 44.840 quilos de paper i cartró, 25.160 quilos de cartró comercial, 70.680 quilos de vidre i 326.811 quilos de deixalleria.

Així, “exceptuant les dades de matèria orgànica, la resta han augmentat els percentatges comparats amb la resta de mesos d'abril des de l'any 2020”, conclouen a TarragonaDigital.