REPORTATGE

El comerç local de Reus fomenta el pagament en efectiu per protegir la traçabilitat en les compres

Una vintena d'establiments s'han adherit a una campanya conjunta per reduir les comissions bancàries i evitar el control que fan les entitats bancàries de les nostres dades

Els establiments adherits tenen el cartell penjat a l'entrada
Els establiments adherits tenen el cartell penjat a l'entrada | Sandra Pérez
12 de febrer de 2025, 06:00

Una vintena d'establiments de Reus han començat a reivindicar el pagament en efectiu com a millor garantia per a una economia més justa i sostenible que permet donar suport directe al comerç i l'emprenedoria local. Amb "aquest gest senzill que ho canvia tot", botiguers, restauradors i altres professionals autònoms de la ciutat volen fomentar que els clients deixin d'utilitzar les targetes.

La campanya, sota el lema "Compra local, paga en efectiu: Allibera't", es va impulsar a principis del passat mes de desembre, per part de La Bresca, l'ecosistema cooperatiu de Reus, i altres comerços i emprenedors reusencs, com per exemple, les membres de l'agrupació Comerç solidari. Fruit de les reunions "Ets ComErSS?", es van plantejar diverses estratègies per promoure el comerç local i donar resposta a les inquietuds o preocupacions comunes.

Així, una de les accions que van sorgir va ser en la línia del pagament en metàl·lic, amb monedes i bitllets. L'objectiu que persegueixen és reduir les comissions bancàries -especialment quan es paguen imports petits-, protegir la traçabilitat i privadesa de les dades -pel control i seguiment que fan els bancs en les transaccions- i mantenir una relació més directa entre el comerciant i el client. Sobretot, aspiren a conscienciar la ciutadania.

Prendre consciència sobre què paguem

Per tant, la iniciativa, impulsada també per l'Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona CoopCamp i finançada pel Departament d'Empresa i Treball, té un triple objectiu que es resumeix en promoure un consum conscient, per tenir un control de què i on comprem, quant paguem i a on van els nostres diners.

Des de La Caseta de l'Arbre, un dels comerços adherits, Anna Sentís apunta que "com a compradors, quan paguem amb targeta, deixem un registre de què estem comprant, on, cada quant, quins recorreguts fem" i, optant pel pagament en efectiu, no només evites això, també "el punt de compra compulsiva". Tampoc es perd la noció de què es gasta; "quan passes la targeta, ni te n'adones", afegeix Fabiana Bernaldo, propietària de El Árbol.

campanya compra local paga efectiu reus sandra perez nacio (2)
Pel fet de senyalitzar l'acció, molts clients es repensen la decisió a l'hora de pagar. Foto: S.P

Sentís assenyala, alhora, que les comissions "són uns diners que ni ells guanyen ni el client tampoc, malgrat que el comerç local ja ajusta el preu del producte perquè sigui més just, hi ha un 10% que es queda el banc". En canvi, pel fet de pagar en metàl·lic, els diners van directament als comerços. Encara més, "quan tenim diners en efectiu, podem pagar a altres botigues i proveïdors en efectiu, els diners circulen entre negocis locals", recalca Bernaldo.

Recuperar els hàbits

Amb la campanya "Compra local, paga en efectiu", volen que la gent "faci el clic" i es qüestioni què comporta o quines conseqüències té el que fem. "Nosaltres continuem cobrant amb el datàfon, però intentem que es recuperi l'opció de l'efectiu, després que la Covid accelerés el pagament amb targeta; que la gent s'ho plantegi i, després, decideixi lliurement", exposen des de La Caseta de l'Arbre.

Anna Sentís també reflexiona sobre els obstacles que tenen en aquesta "lluita a contracorrent", ja que cada vegada hi ha menys caixers, els bancs posen facilitats perquè tot ho facis digitalment i la majoria dels clients no porten diners a sobre. "Per a molta gent és una comoditat, de la pandèmia cap aquí paguen directament amb el mòbil i amb la campanya es tracta de capgirar els hàbits", considera Montsant Fonts, propietària de la Llibreria Gaudí.

campanya compra local paga efectiu reus sandra perez nacio (3)
La iniciativa està oberta a que es puguin adherir altres establiments i negocis locals. Foto: S.P

Tant Fonts com Bernaldo lamenten que molta gent utilitza la targeta, fins i tot, per pagar un euro; però destaquen que els cartells serveixen perquè la gent pregunti o s'adoni que hi ha l'opció de reprendre l'efectiu.

«Sense data de caducitat»

La iniciativa es va engegar a principis de desembre, coincidint amb la campanya comercial de Nadal, que és el moment de l'any en què més recorregut es fa per les botigues de Reus i també, per tradició, és quan es paga més en efectiu; però aquesta ha vingut per quedar-se. Totes les botigueres coincideixen, de fet, que algunes clientes s'han fixat en la iniciativa i han anat expressament a treure diners del caixer, que cada cop hi ha més gent que s'ho repensa.

Especialment, quan es tracta d'imports petits, els comerços locals agraeixen el pagament en efectiu, ja que els marges de benefici es redueixen moltíssim -si es fa un recompte al cap de l'any-; però la voluntat col·lectiva prioritza que triar efectiu o targeta és una "decisió política", que determina a on van a parar els diners.

Aquesta reivindicació també podria venir acompanyada, pròximament, d'altres mesures, per exemple, de conciliació pel que fa als horaris d'obertura, i altres línies de treball que s'estan valorant. "La campanya va bé, però es pot fer molt més i queda molt de camí al davant", conclou Fabiana Bernaldo.

El pròxim dilluns 17 de febrer, els comerços adherits -així com altres establiments que estiguin interessats- es trobaran al Centre Cívic del Carme, a les 14 hores, per fer una primera valoració i plantejar com donar-li continuïtat amb altres accions i més visibilitat a partir d'ara.