La Comunalitat El Rusc organitza una mostra gastronòmica a Reus en el marc del 8-M

Les entitats que en formen part també participaran del programa impulsat per l'Ajuntament per a conscienciar sobre la discriminació racial

  • Membres de la comunalitat urbana preparant els actes del 8-M -
Publicat el 10 de març de 2025 a les 14:06
Actualitzat el 10 de març de 2025 a les 14:07

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, l'Associació de Dones Llatinoamericanes Madre Tierra i la Comunalitat El Rusc organitzen, aquest pròxim dimarts 11 de març, la mostra gastronòmica 'Sopes del món'. Es tracta d'un acte gastronòmic que, alhora, pretén ser una trobada intercultural, oberta a tota la ciutadania. Tindrà lloc al Casal de les Dones de Reus, a partir de les 18 hores.

Durant l'esdeveniment, es podran degustar més de deu varietats de sopes provinents de països tan diversos com Colòmbia, Bolívia, Mèxic, Xile o el Marroc, així com d'Andalusia o Catalunya. L’objectiu és que els assistents descobreixin sabors i tradicions culinàries d'arreu del món. A més, la iniciativa s'emmarca en les activitats del 8-M, que ja van incloure un taller de ràdio, un cafè-col·loqui amb dones migrades i artistes estrangeres.

També, se sumaran una exposició fotogràfica a l'Antic Hospital, el primer aniversari de la Xarxa de Dones de la Comunalitat El Rusc i una presentació literària. D'altra banda, la comunalitat urbana formarà part del programa amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial, amb què l'Ajuntament de Reus impulsa actes per a conscienciar la ciutadania.

Programació

El mateix 21 de març, de 9 a 15 hores, al Centre Cívic Gregal (c. de Castellvell, 1-3), s'ha programat la jornada «Joves, racisme i altres discriminacions» adreçada a professionals de l'àmbit social i educatiu. Com a cloenda de la jornada, es farà la lectura de la declaració institucional del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial, a càrrec de Katherine Aguilar Feeley, membre de la Comunalitat El Rusc. També, actuarà el músic gambià Sam Sussoh.

Del 18 de març al 30 de maig, tothom podrà visitar, al carrer Vapor Vell, l'exposició Street Gallery «Mirades sense fronteres: Una visió contra la discriminació racial» de la fotògrafa Irlanda Puente, a càrrec de l'Organització No Governamental (ONG) Mirades del Món. La inauguració serà el dimarts 18 de març a les 18 hores. Es mostraran unes imatges que interpel·len l'espectador/a i li recorden la importància de construir una societat més justa, on la igualtat i el respecte siguin els pilars fonamentals.

El 17, 18 i 20 de març al matí a diversos instituts de la ciutat, es farà una xerrada adreçada a l'alumnat de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) amb el títol "21 de març, per què?", a càrrec de l'educadora social i formadora, Adriana Torroella. L'objectiu d'aquestes sessions és aprofundir en el concepte de l'antiracisme i sensibilitzar sobre la importància de desconstruir prejudicis i estereotips racials. A través de diverses dinàmiques es contextualitza l'origen històric del racisme segons l'ONU, es coneixen estratègies antiracistes útils en la vida quotidiana i s'acorda un compromís individual i social, mitjançant un mural.

Formació i divulgació contra la discriminació

Al llarg del 2025, també està previst fer una formació interna adreçada al personal de l’Ajuntament de Reus amb l’objectiu de garantir que les polítiques i serveis públics siguin inclusius i respectuosos amb la diversitat cultural. Per primera vegada, enguany, es commemora aquest dia amb activitats divulgatives i de sensibilització, organitzades pels àmbits d'Immigració i de Solidaritat i Cooperació de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials i la Regidoria de Joventut. 

Amb aquesta programació gratuïta es vol fomentar el debat, la reflexió i l’acció contra el racisme i qualsevol forma de discriminació amb la finalitat de contribuir a construir una societat més justa i inclusiva. El Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial se celebra anualment el 21 de març i té com a objectiu l'abolició de qualsevol forma de discriminació racial.

L'any 1960, la policia va obrir foc en una manifestació pacífica a Sharpeville, Sud-àfrica, contra les lleis d'aprovació de l'apartheid. A conseqüència de la intervenció, 69 persones van morir i 180 van resultar ferides. En proclamar el dia l'any 1966, l'Assemblea General de les Nacions Unides va demanar a la comunitat internacional que redoblés els seus esforços per tal d'eliminar totes les formes de discriminació racial.