L’ofici de pastor es podrà aprendre per primer cop a la Conca de Barberà. Es tracta d'una professió lligada al territori, essencial per l’equilibri i per l’elaboració de productes autòctons i de qualitat, i per reduir el risc de grans incendis. En aquest sentit, la comarca impulsa un curs, totalment gratuït, finançat pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i emmarcat en el projecte Escola del Paisatge promogut pel Museu Terra. Començarà el proper 13 de maig, amb una durada total de 24 hores.
La formació, impartida per tres formadors, tractarà diferents aspectes de l’ofici, des d’una explicació general de la ramaderia extensiva, fins a temàtiques més especifiques de la pastura, els ramats i la gestió d’incendis, els farratges i l’alimentació, l’exhibició de gossos pastors i de protecció, races, engreix i parts o venda de la carn. La part pràctica serà essencial ja que els formadors són pastors i pastores de la zona de la Conca de Barberà i disposen de ramats. En la darrera sessió es tractarà l’elaboració de formatges amb la participació d’una formatgeria de les Muntanyes de Prades.
Potenciar l'ocupació i l'emprenedoria
Un cop acabat el curs, amb el qual s’obtindrà un primer contacte amb l’ofici, s’oferiran les possibilitats per a continuar-ne la formació, les sortides professionals i també les oportunitats que oferirà Concactiva, que s’ha marcat l’impuls a la ramaderia extensiva, la gestió dels productes del bosc i generar bioeconomia com una de les prioritats dels propers semestres. De fet, l’organisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà està treballant en diferents projectes per a potenciar l’ocupació i l’emprenedoria lligada a l’aprofitament del bosc i les pastures, i en facilitar i promocionar l’elaboració de productes mitjançant el viverisme i el suport públic.
La Memòria del Ramat, a Solivella
Aquest curs no és l'única acció que s'ha organitzat a la comarca entorn de l'ofici de pastor. Solivella va acollir, el passat dissabte dia 27 d'abril, la Memòria del Ramat. És una activitat que s'emmarca en el projecte de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) que té per objectiu integrar pastors i pastores en la investigació del pasturatge a través d'evidències arqueològiques.
En aquest sentit, es va dur a terme un taller divulgatiu intergeneracional. Va anar a càrrec de Patricia Martín, arqueòloga i investigadora de l'IPHES i d'Andrea Alías, arqueòloga i divulgadora de l'IPHES. També hi va col·laborar la jove pastora solivellenca, Mirella Masalias. L'activitat va tenir lloc a la Societat, organitzada per l'Ajuntament de Solivella, l'Oficina Jove de la Conca de Barberà i l'IPHES.