El Consell Comarcal de la Conca de Barberà impulsa un cens dels ocells a les depuradores

Concretament, s'ha dut a terme a les instal·lacions de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Solivella, Senan i Santa Coloma de Coloma de Queralt

Imatge de la depuradora de Montblanc
Imatge de la depuradora de Montblanc | Cedida
24 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:34h

La Conca de Barberà ha impulsat un cens dels ocells estivals que habiten a les depuradores de la comarca. El Servei de Medi Ambient del Consell Comarcal ha realitzat aquest mes de maig de 2024 el cens a les depuradores de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Solivella, Senan i Santa Coloma de Coloma de Queralt.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de BiObserva, un programa de voluntariat ambiental basat en la ciència ciutadana que vol aconseguir uns bioindicadors de qualitat, basats en l'observació dels ocells a les instal·lacions i al voltant d'aquestes, que permetin conèixer l'estat ambiental de l'entorn natural més proper a les depuradores.

Les espècies

En el cens, s'han localitzat espècies com l'ànec collverd, el rascló, la cuereta groga o la merla. També s'ha detectat la presència d'una boscarla de canyar als voltants de l'EDAR de l'Espluga de Francolí, una espècie present al nostre territori només a l'estiu, ja que es tracta d'un migrador transsaharià, que passa l'hivern a l'Àfrica tropical i arriba a les nostres latituds a la primavera per criar a zones humides, així com marges de rius i canals.

Segons el Consell Comarcal, "l'aportació d'aigua depurada a les capçaleres dels rius Francolí i Gaià ajuda a mantenir un recurs constant per a la biodiversitat i en especial per a les anomenades espècies objectiu del projecte". Així, tot i que es llisten totes les espècies que s'observen, hi ha diferents ocells que tenen un bon potencial com a indicadors de qualitat ambiental, com el blauet o els pardals.

Amb aquesta acció es vol posar en valor el fet de depurar l'aigua que es fa servir a tots els sectors i que es té l'obligació de retornar al medi neta, de manera que es gestionin correctament els recursos i es redueixi la petjada hídrica per fer front a fenòmens recurrents al territori com està sent la sequera i la sobreexplotació d'aqüífers.

El cens ha comptat amb l'empresa Agbar amb la col·laboració de l'Institut Català d'Ornitologia i Seo BirdLife, que són les entitats de referència en l'àmbit català i estatal pel que fa a l'ornitologia, i s'ha realitzat mitjançant la col·laboració del personal treballador de les estacions depuradores, els quals reben una formació prèvia de la mà d'aquestes entitats.