Cossetània presenta més d'una vintena de novetats literàries per a un Sant Jordi amb bones perspectives

El 9 Grup Editorial ha fet una trobada amb alguns dels seus autors, la major part dels quals del Camp de Tarragona

Publicat el 13 d’abril de 2023 a les 16:30
Més d'una vintena de novetats literàries de Cossetània, Angle, Lectio i Quòrum s'han presentat aquest dimecres al migdia al Teatre Magatzem. El 9 Grup Editorial, que integra aquests diferents segells, ha volgut posar èmfasi un any més en la seva aposta per les obres fetes des del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Cossetània, que va celebrar l'any passat el seu 25è aniversari, afronta aquest Sant Jordi amb bones perspectives i repetint alguns autors, a través d'assajos, novel·les, receptaris i llibres d'excursionisme.

Destaca La cuina de sempre per a la gent d'avui, de Jeroni Castell, un cuiner d'estrella Michelin que detalla fins a 72 receptes de cuina tradicional catalana que és "assumible" de fer a casa. Algunes de les receptes, tal com ha explicat aquest migdia a Tarragona, formen part de la carta del seu restaurant Les Moles d'Ulldecona, mentre que d'altres són receptes senzilles aptes per a tots els públics. Encara de les Terres de l'Ebre, també destaca Clàudia Pallisé, que debuta com a novel·lista amb Aquest cos meu i nostre. Una obra ja premiada a Ascó i que descriu com una "història d'històries". I a banda de la reedició de La cuina a les Terres de l'Ebre i la novel·la de Francesca Aliern, natural de Xerta, Aigua molla, una altra representant ebrenca s'ha presentat aquest dimecres amb Amor en blau i negre. És Montse Boldú, de Tortosa, que ha escrit un llibre sobre un home que es mostra confident amb el seu company d'hospital i a qui li explica els seus records sobre la guerra civil espanyola.

Les novetats dels diferents segells editorials passen també pel Camp de Tarragona, començant per Reus. Marta Magrinyà presenta La diligència, una novel·la que viatja a la capital del Baix Camp durant el segle XIX. Una història "d'aventures i de passions" que es troba en ple context d'auge industrial, quan es va inaugurar la diligència l'any 1815 entre Reus i Barcelona. Geopolítica de l'espai (Joan Anton Català), Una història és una pedra llançada al riu (Mònica Batet), Amor (Manel Castromil) o Desescalades (Joan Rendé) són altres propostes que esperen tenir èxit per Sant Jordi.

Per la seva banda, La rectoria, de Roser Vidal, és una altra de les apostes del segell. El llibre explica diferents trames detectivesques al Camp de Tarragona, que parteixen de la troballa d'uns ossos en una rectoria en obres. També té part d'intriga la trama d'Inventio, d'Anselm Aguadé, que relata una història fictícia en què dos germans topen amb un miracle i com això deriva en aprofitaments econòmics, en una comparança amb Lourdes i Fàtima.

Enric Company, amb Impactar en público, Enric Pujol, amb Nou Estadi, cinquanta anys fent història, i Quico Domènech, amb Qui diu que els gegants no parlen?, són tres periodistes també que participen d'aquest reguitzell de novetats. Els dos darrers són només dos exemples de la recuperació de la memòria local que fa Cossetània, un element que comparteixen amb Recordat Morell (Josep Bultó), Ho he viscut així, Valls, ser-hi, viure-hi i conviure-hi (Rafael Castells), o El cor més humil (Andrés Villa). En aquest darrer cas, l'autor explora amb documentació històrica com va ser un estiu en temps de guerra, l'any 1938, a Valldeperes, un llogaret a tocar de Sant Magí de la Brufaganya. També formen part d'aquest univers literari La necròpolis medieval de l'antic hospital del coll de Balaguer (Isidre Pastor i Núria Armentano), Una vida per la música (Enric Tricaz), Operació Tecla (Joan Carles Blanch), La lluita per l'aigua a la conca baixa del Gaià (comunitat de regants del Baix Gaià), entre d'altres.

Tot plegat, sense oblidar la línia infantil, amb quatre títols nous de Roger Roig i Hugo Prades: El Patufet fa esport, El costumari del Patufet, Sant Jordi, la rosa i el llibre i Patufet on ets? Busca'm els contes clàssics.
 

Cossetània, Angle, Quòrum i Lectio treuen de cara a Sant Jordi més d'una vintena de novetats literàries. Foto: Josep M. Llauradó