L'edició d'enguany d'aquesta línia de subvencions comptarà amb un pressupost de 215.000 euros. Els propietaris que s'hi vulguin acollir només cal que tinguin la cèdula d'habitabilitat del pis. Els ajuts cobriran, com a màxim, la meitat del cost de la reforma amb una aportació màxima de 15.000 euros.
És a dir, que les reformes de més de 30.000 euros continuaran rebent-ne 15.000 d'ajut públic. També hi ha un topall mínim de 3.000 euros en el pressupost de l'obra perquè es pugui acollir a la subvenció. Aquests requisits compten amb una excepció per a les entitats del tercer sector.
Aquelles que tinguin habitatges en propietat es podran acollir a la campanya i se'ls podrà arribar a cobrir fins al 75% del cost de les reformes. Tot plegat passarà per un servei previ d'avaluació abans de concedir els ajuts. Un mecanisme que, segons subratlla la regidora d'Habitatge de Reus, Teresa Pallarès, també serveix per orientar els propietaris sobre la millor manera de fer les obres necessàries.
L'Ajuntament insisteix en els avantatges de la borsa de lloguer
Ha recordat que l'objectiu principal de la campanya és incrementar el nombre de pisos que es gestionen a la borsa de lloguer municipal. Per fer-ho atractiu per als propietaris, l'Oficina d'Habitatge de Reus incorpora altres avantatges, a més de l'ajut econòmic. Cedint la gestió del pis a la borsa, serà l'Oficina d'Habitatge qui s'encarrega de tots els tràmits burocràtics.Durant el temps que estigui sota la seva responsabilitat (almenys cinc anys i mig), també s'encarregarà del contracte de lloguer i assumirà els impagaments que puguin produir-se. L'Ajuntament també assumeix una assegurança multirisc per a l'habitatge en qüestió. Finalment, a Reus també s'ha aprovat bonificar el 50% de l'IBI per als habitatges inclosos en la borsa.
En paral·lel, aquest impost també té un recàrrec, a la capital del Baix Camp, d'un 50% addicional per als pisos que fa dos anys que són buits. Quan un pis es posa a disposició de la borsa, el preu de lloguer es marca segons els criteris de la Generalitat. Precisament per la voluntat social d'aquestes mesures, el preu sol quedar per sota del de mercat.
Es vol superar el balanç del 2020
Aquesta campanya d'ajuts es va impulsar l'any 2020 amb un pressupost de 500.000 euros. Aleshores, però, incloïa una segona línia de subvencions, destinada a arreglar façanes i espais comunitaris d'edificis de pisos. Va ser aquesta segona la que es va endur el 80% del pressupost.Ara aquest àmbit ha quedat sota gestió d'un conveni amb la Generalitat finançat amb fons europeus i participat també pel Consell Comarcal. L'Ajuntament, per tant, manté la línia d'ajuts exclusivament per a la reforma d'habitatges. El 2020 s'hi van destinar, a la pràctica, uns 78.000 euros, i ara el pressupost s'ha incrementat fins als 215.000.
Pallarès no ha volgut fer pronòstics concrets, però sí que ha admès que "espero que aquesta vegada hi pugui haver més propietaris que confiïn en aquesta proposta i posin habitatges a disposició". Ara fa tres anys es van incloure 9 pisos a la borsa arran d'aquella campanya dels 50 que es confiava incorporar quan es va anunciar. Malgrat tot, la regidora d'Habitatge subratlla l'impacte econòmic que va provocar.
Es van acceptar 28 sol·licituds entre totes dues línies de subvencions. "Vam concedir 550.000 euros, que va suposar un impacte econòmic d'un milió d'euros en plena època postpandèmia", ha detallat. Aquella experiència també ha servit per fer canvis a la convocatòria que s'ha presentat aquest dimarts.
L'any 2020 hi havia un topall màxim de 10.000 euros per ajut, que havia de correspondre, com a molt, a la meitat del preu de la reforma. És a dir, que qualsevol reforma per sobre dels 20.000 euros de pressupost, continuaria rebent 10.000 euros de subvenció.
Ara aquest topall ha pujat fins als 15.000 euros, cobrint també un 50% del que costi la reforma a tot estirar. Pallarès ha explicat que aquest canvi s'ha introduït arran de l'experiència del 2020 i d'haver vist els expedients que arribaven aleshores.