Creix un 15% la plantilla d'usuaris de la Fundació Pere Mata de Reus

La Fundació aborda el canvi en el perfil dels treballadors i els problemes que afronten amb la jubilació

Publicat el 31 de juliol de 2023 a les 13:36
Actualitzat el 31 de juliol de 2023 a les 13:39
La Fundació Pere Mata ha obert tres línies de treball per millorar l'adaptació del centre especial de treball i ampliar-hi la plantilla. Per una banda, amb la incorporació de maquinària que permet millorar la formació i incrementar el nombre d'usuaris que hi treballen. Per l'altra, adaptant-se als nous perfils d'usuaris i plantejant sortides per cobrir la manca d'anys cotitzats amb la qual arriben a l'edat de jubilació.

​Al centre de treball han adquirit una màquina que automatitza processos de muntatge industrial. La inversió ha permès contractar catorze persones entre 26 i 54 anys amb trastorn mental sever, una xifra que suposa un increment del 15% de la plantilla. La màquina, a més, permet formar diverses persones a la vegada, millorant les seves competències.

El Grupo Inserta de la Once ha finançat un curs de 165 hores, 35 de teòriques i 130 de pràctiques, que han seguit 18 persones (10 homes i 8 dones). Entre les beneficiàries del programa hi ha Maria del Prado Sanz, que destaca que sent "dona, amb 60 anys i amb malaltia mental, ara tingui aquesta oportunitat". El centre especial de treball de la Fundació Pere Mata té 35 clients i una facturació directa de 2,5 milions d'euros anuals, segons ha detallat el cap de producció, Ivan Garcia.

La divisió que més persones ocupa és, precisament, la de muntatge industrial, on s'ha incorporat la nova màquina. Comptant la resta d'àrees, la de neteja, la de restauració i la de paisatgisme, el CET ocupa 90 persones amb diagnòstic de trastorn mental sever i 16 tècnics entre monitors i caps de servei.
 

Creix el nombre d'usuaris amb diagnòstics dins de l'espectre autista

Al centre especial de treball s'ha detectat un increment en el nombre d'usuaris que tenen diagnòstics del Trastorn de l'Espectre Autista. Actualment, són un 19%, onze punts per sobre del 8% que registraven l'any 2018. També ha canviat el perfil d'edat d'aquests usuaris, majoritàriament homes, que ara tenen entre 25 i 30 anys quan abans en tenien entre 35 i 40.

Aquest canvi, segons apunten des de la fundació, es deu al fet que els diagnòstics arriben quan són joves i, per tant, ja se'ls deriva als serveis adaptats. La coordinadora d'inserció laboral de la Fundació, Consol Franch, explica que "quan presenten dificultats per inserir-se en el mercat laboral, ja els deriven als nostres serveis".

En el global d'usuaris atesos per la Fundació Pere Mata, els homes representen el 70%. És per això que la psicòloga de l'espai, Rocío Martín, destaca els esforços que es fan per arribar a les dones que també necessiten aquests serveis.
 

El problema de la jubilació amb menys anys cotitzats

A més d'adaptar-se als nous perfils d'usuaris, des de la Fundació Pere Mata també treballen de cara a la jubilació d'una part de la plantilla del centre especial de treball. Bona part dels treballadors tenen més de 50 anys, motiu pel qual s'ha posat en marxa un programa que compta amb el finançament del departament d'Empresa i Treball de la Generalitat.

El problema principal és que els treballadors arriben a l'edat de jubilació sense tenir prou anys cotitzats. És per això que reben una part de la pensió, però continuen treballant.

Durant el 2023 s'integren a aquesta dinàmica vuit persones i, segons els càlculs de la fundació, els pròxims anys es jubilaran unes cinc persones cada any pel cap baix. L'acompanyament en aquest procés consisteix, per part de la psicòloga, consisteix a facilitar que els usuaris trobin "noves rutines" per ocupar el temps lliure.