La Comissió de Reus per a la prevenció del VIH-Sida i de les Infeccions de Transmissió Sexual (CoRe), de la qual forma part la regidoria de Salut i Esports, portarà a terme, el pròxim dilluns 21 d’octubre, de 9 a 14 hores, a la plaça del Gegant Indi (plaça Dr. Sabater) proves ràpides del VIH/ SIDA. Una unitat mòbil de Creu Roja realitzarà les proves i oferirà assessorament sota el lema "Surt de dubtes, Gaudeix del sexe segur" i amb el repartiment de material divers (preservatius, fulletons, etc) a totes les persones que desitgin apropar-se.
Davant l'augment de les ITS a tota la població, la CoRe ha planificat aquest acte en el marc del 20 d’octubre, el dia de la prova ràpida del VIH/Sida. En aquest sentit, el regidor de Salut i Esports, Enrique Martín, ha volgut incidir en la importància de la prevenció com l'única mesura que evita el contagi i la importància de visibilitzar la malaltia per fugir dels estereotips i l’estigma que encara tenen les malalties de transmissió sexual i, especialment, el VIH/sida.
La prova ràpida és molt senzilla i innòcua i es realitza amb una gota de sang que s’extreu d’una punxada al dit. Si una persona sospita que pot haver-se infectat després d’una pràctica de risc cal que es faci una prova de detecció del VIH. És molt recomanable conèixer, com més aviat millor, si una persona està infectada, ja que això permet tenir control sobre la pròpia salut i beneficiar-se d’un seguiment mèdic i un tractament eficaç perquè millori la seva qualitat de vida.
Qualsevol persona que hagi tingut una conducta sexual de risc, hagi compartit material d’injecció o vulgui conèixer el seu estat serològic hauria de fer-se la prova. Cal recordar que actualment no existeix un tractament curatiu per a la infecció pel VIH i és per això que és tan important la seva prevenció. Afortunadament, els avenços farmacològics han aconseguit millorar la qualitat de vida de les persones afectades i equiparar la seva esperança de vida a la de les persones que no la pateixen.
Promoure la prevenció
Actualment, la CoRe està integrada per tècniques i tècnics de l'Ajuntament de Reus, regidories de Salut i esports i de Joventut; ARSU (Associació Reus som útils); ASSIR ( Atenció a la salut sexual i reproductiva); Col·legi de farmacèutics de Tarragona; Fundació Privada AEC GRIS (comunitat terapèutica de tractament de les addiccions); H2O (Associació de LGTB); Creu Roja de Tarragona; Hospital de Sant Joan de Reus: Medicina interna, Servei d'addicions i salut Mental; i finalment, Generalitat de Catalunya: Servei de Vigilància Epidemiologia i Agència de Salut.
La seva missió consisteix a promoure i enfortir les capacitats, competències i oportunitats de les entitats i serveis de la comissió per tal de generar sinergies, accions i coneixements que ajudin a la lluita contra les infeccions de transmissió sexual VIH/sida i l’hepatitis.
Reivindiquen la diversitat de mirades i apel·len a la corresponsabilitat col·lectiva per disminuir la incidència les infeccions de transmissió sexual VIH/sida i l’hepatitis i compromesa amb l’interès general i, especialment, amb les persones en situació o risc d’exclusió social pel fet de tenir una ITS; a la vegada que promouen l’educació sexual com a eina per tenir una bona salut sexual.