Cristina Berrio: «El model de policia de Tarragona està obsolet i no funciona»

La presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona defensa que la manca seguretat s'ha d'abordar amb urgència | Considera que al darrere de la problemàtica de la Budellera hi ha massa política i per això es manté al marge

Publicat el 21 de juny de 2018 a les 07:02
Cristina Berrio és la presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona des del 28 de febrer d'enguany, quan l'assemblea va ratificar l'única candidatura presentada per la presidenta de l'AV Barri del Pilar i l'Eixample. Està convençuda que Tarragona necessita urgentment trobar la solució per millorar la seguretat i acabar amb l'incivisme. Considera que caldrà esperar per poder valorar l'èxit o el fracàs dels Jocs Mediterranis. Tot i les crítiques rebudes, es manté ferma amb el fet de no posicionar-se amb el tema de la Budellera perquè afirma que hi ha la política al darrere.

- Els Jocs Mediterranis eren una prioritat per als veïns de Tarragona, sobretot per als dels barris de Ponent?

- Jo crec que no. La prioritat, evidentment no ho és. Però això és un projecte de ciutat. Fa molts anys que anaven al darrere per poder aconseguir ser la seu. Ens hem informat de tot i si fos un fracàs, que encara no se sap com anirà, ho hauríem de valorar després. És engrescador perquè hi ha molts voluntaris i això fa dubtar de si realment la gent els volia o no. El tarragoní en si és molt crític.

- Al costat de l'Anella Mediterrània hi ha una escola en barracons, que no és competència de l'Ajuntament.

- És cert. És una imatge que sobta. Però entenc que són dues competències diferents. No comparteixo que s'hagin destinat prop de 18 milions d'euros en el Palau d'Esports i que l'escola encara estigui en barracons però crec que no té res a veure. Van destinar una partida milionària a la rambla de Ponent, ja fa anys, i tots ens vàrem posar les mans al cap però els diners s'havien d'invertir en allò, no es podien destinar a cap altra cosa. Ara aquesta rambla és un èxit.

- Què aporta aquest esdeveniment esportiu als barris?

- Doncs que podran gaudir dels espais i de les instal·lacions esportives. Però també caldrà treballar molt a fora de l'espai de l'Anella Mediterrània, com és la seguretat. També m'agradaria dir que l'èxit de les instal·lacions se sabrà amb l'ús que se'n faci un cop hagin passat els Jocs Mediterranis. Si després es farà un bon ús, és bona inversió. Si ha de quedar abandonat i de la mà de Déu, pleguem i marxem tots.
 

Cristina Berrio, presidenta de la FAVT, durant l'entrevista Foto: Jonathan Oca
 

- La nova junta de la FAVT no es posiciona amb el tema de la Budellera, per què?

- Creiem que com a FAVT hem de seguir treballant en la nostra línia i amb el nostre objectiu de cosir la ciutat amb els barris i fer una Tarragona sostenible entre tots. No ens posicionem perquè creiem que al darrere de la Budellera hi ha massa política. Nosaltres, com a federació, som apolítics, tots tenim els nostres pensaments i els nostres vots però aquí no va de política. A més, es va posar damunt la taula, es va votar i es va decidir no pronunciar-nos ni posicionar-nos.

[blockquote]"No ens posicionem perquè creiem que al darrere de la Budellera hi ha massa política"[/blockquote]
- Això els ha suposat que col·lectius ecologistes, associacions de veïns i altres entitats hagin carregat contra vostès.

- A mi m'han dit de tot, però segueixo defensant que aquesta no és la nostra lluita. És a dir, evidentment que volem una ciutat compacta, unida i ben alineada però quan es barreja la política, ja es perd l'essència de la reivindicació. Molta gent considera que és una lluita "amb mi o contra mi", i això no funciona així. També m'agradaria dir que crec que fins ara el tema de les associacions estava manipulat per la política però cada vegada va a menys. I això és important.

- L'anterior junta, en canvi, sí que es posicionava.

- Això és un tema molt complex perquè jo entenc que la FAVT és la mare de les associacions i crec que per fer ser-ho, has de tenir un equip al darrere, on tothom ha de decidir i no només uns quants.

- Se senten realment que són la mare de totes les 18 associacions veïnals que representen?

- Ho estem treballant. Som deu persones a la nova junta. Hem creat una comissió i tenim tres objectius molts clars, que són la seguretat, l'ensenyança i l'educació. I crec que si seguim aquest camí, aconseguirem grans coses.

- Què és el que cal abordar amb més urgència a la ciutat?

- Sense dubte el tema de la seguretat i el civisme. Ara ens hem posat a treballar amb el Serrallo, amb una nova comissió de seguretat i civisme, i passat els Jocs Mediterranis, tenim reunió amb la Guàrdia Urbana i els Mossos per tractar aquesta problemàtica. I si cal tallar carrers per resoldre-ho, ho farem.
 

Cristina Berrio, presidenta de la FAVT, durant l'entrevista Foto: Jonathan Oca
 

- Els barris que pateixen més aquesta problemàtica serien els de Ponent?

- Ara ja arriba a tota la ciutat. Els barris de Ponent ja fa molt de temps que ho pateixen però el problema és que ja s'ha estès. Els robatoris a habitatges i a vehicles es produeixen a totes les zones. El centre, a dia d'avui, també ho està patint. És un tema molt seriós, més del que la gent es pensa. Cal un nou projecte de seguretat perquè el que hi ha no funciona.

[blockquote]"Cal un nou projecte de seguretat perquè el que hi ha no funciona"[/blockquote]
- Què hauria d'incloure aquest nou projecte?

- Que inclogui policia de barri. Que hi ha patrulles caminant, que els veïns puguin parlar amb ells comentar el que passa al barri. Veure agents uniformats pels carrers és una bona mesura per donar més seguretat i per evitar robatoris. Jo crec que el model de policia de Tarragona està obsolet i no funciona.

- Les estadístiques que presenta la Guàrdia Urbana, no són alarmants.

- Les estadístiques sempre són estadístiques. Qui ho pateix són els veïns. No són certes, perquè fa més de dos mesos que patim petits robatoris als barris, mòbils, joies, la bossa i la majoria de gent no denuncia perquè saben que no serveix per a res i no volen perdre el temps.

- Proposaran que es faci aquest canvi de model?

- Necessitem agents de barri i cal un altre model de seguretat. La ciutat el necessita aquest canvi. Ho tenim damunt la taula i ho estem treballant. En la reunió amb els cossos policials ho deixarem ben clar que no ens agrada.