Cunit desenterra els seus orígens: el jaciment de Puig Pelós treu a la llum nous elements del passat ibèric

Les excavacions descobreixen una masia d'època ibèrica en un notable estat de conservació

Publicat el 03 de febrer de 2022 a les 05:00

L'Ajuntament de Cunit continua amb la tasca iniciada els últims anys per descobrir el seu passat històric. Un «retorn als orígens» que s'ha concretat amb les excavacions que s'han fet recentment al jaciment ibèric de Puig Pelós. Segons el mateix alcalde, Jaume Casañas, els resultats obtinguts han estat millors dels que s'esperaven.

 

Les excavacions al Puig Pelós, que es van iniciar el 2018, han tret a la llum una masia o establiment rural de l'època ibèrica. Segons Dani López, de l'equip d'arqueòlegs de la cooperativa ArqueoVitis, l'emplaçament dataria dels segles III a I abans de Crist. Les restes trobades permeten intuir que s'hauria usat per a alguna activitat vitivinícola.

 

Això és així perquè s'han trobat diverses àmfores romanes i també un fragment de base d'una premsa de pedra. Aquest ha estat un descobriment important, ja que és el primer element d'aquesta mena que es troba al Penedès. Una capseta de plom per a inscripcions epistolars, una taula de pedra o un pot de ceràmica per a cuinar són altres de les troballes.

 

Descobrir les arrels i el patrimoni de Cunit

«El jaciment promet molt i, abans de l'estiu, farem una nova excavació i mirarem de consolidar l'actual perímetre», ha avançat López. Fins ara s'han excavat prop de 300 metres quadrats que han permès treure a la llum diferents recintes de la masia. Té característiques similars al jaciment del Fondo de Roig, raó per la qual es creu que podien estar interconnectats.

 

Elements trobats al jaciment de Puig Pelós de Cunit.
Ja s'han fet tres excavacions al Puig Pelós. | Ajuntament de Cunit

 

Jaume Casañas ha emmarcat els treballs en l'aposta per recuperar «el patrimoni i les arrels» de Cunit. «Estem fent esforços per descobrir la nostra història, un dèficit que teníem i que volem resoldre», ha afegit. Per l'alcalde, jaciments com aquest suposen «una oportunitat per donar a conèixer el nostre passat als ciutadans».

 

Per aquest motiu es fan visites escolars i es preveu que, quan la zona estigui condicionada, pugui ser un punt d'atracció turística. Segons Dani López, la tasca que s'està fent a Cunit és un «exemple de com el patrimoni es pot posar en solfa per a l'ensenyament». L'excavació, finançada pel consistori, forma part dels projectes quadriennals que subvenciona el Departament de Cultura.

 

El jaciment del Puig Pelós va ser descobert el 1984 per Jaume Casañas Mestre, pare de l'actual alcalde del municipi. La primera intervenció arqueològica es va fer el 2018 i va treure a la llum diverses àmfores ibèriques. Des d'aleshores s'ha fet ja tres excavacions que han confirmat la importància de l'emplaçament. 

 

El jaciment del Puig Pelós de Cunit.
El jaciment del Puig Pelós de Cunit ha tret a la llum una masia rural de l'època ibèrica. | BP Diari