"Esperem que aquesta sigui la filosofia i l'estratègia de totes les nacions perquè puguem viure en pau a tot arreu", ha defensat en una entrevista a l'ACN el cap de missió de la delegació siriana, Mohammad Harba. Fins ara, Síria ha aconseguit cinc medalles: una d'or, en salt d'alçada; una de plata, en aixecament de pesos; i tres de bronze, en boxa, aixecament de pesos i lluita.
Els atletes sirians competeixen en atletisme, bàdminton, boxa, ciclisme, hípica, judo, karate, triatló, aixecament de pesos, lluita i tir olímpic. A causa de la situació al país, que arrossega la guerra civil des de fa més de set anys, la delegació siriana no ha pogut traslladar fins a Tarragona a tots els esportistes que li hauria agradat. Així, per qüestions econòmiques, han hagut de reservar un altre grup d'atletes, d'una trentena d'esportistes, perquè puguin competir als Jocs Asiàtics, que s'inauguraran a Indonèsia el 18 d'agost i s'allargaran fins al 2 de setembre.
.jpg)
Un boxejador sirià i el seu entrenador, d'esquenes, després de competir a Torredembarra Foto: ACN
La delegació siriana s'allotja, una part, als hotels de Port Aventura, configurats com a Vila Mediterrània. L'altra meitat dorm a Barcelona, on poden dur a terme també els entrenaments i on competeixen en hípica. L'experiència d'aquests dies a Tarragona està sent molt bona. "Estem molt contents de participar en una gran competició com aquesta, amb tres continents participant-hi, i de veure com els espanyols ens han rebut tan bé", ha explicat Harba.
A partir dels Jocs, Harba considera que tots els països mediterranis són conscients que als sirians els agrada i volen la pau tant com els esports i la germanor entre estats. "Estem patint la guerra, però aviat ho superarem", ha afirmat el cap de missió de la delegació siriana, que considera que la situació "s'està calmant".
El paper de Líbia i Kosovo
A més de la delegació siriana, l'esdeveniment també compta amb la participació de Líbia, que, malgrat el conflicte, participa als Jocs amb una trentena d'atletes. Amb tot, encara no hi ha hagut cap esportista de la delegació que hagi pogut pujar al pòdium d'aquesta XVIII edició, fins ara.
Síria i Líbia no són els únics països que es troben en unes circumstàncies especials i participant en els Jocs Mediterranis. Kosovo, estat que Espanya sempre ha rebutjat reconèixer, hi participa amb 40 atletes que competeixen en 12 disciplines esportives. El que és el país més nou d'Europa -va proclamar la seva independència de Sèrbia el 2008- és un dels integrants del Comitè Olímpic Internacional. Així, gaudeixen del dret a participar en l'esdeveniment a Tarragona. Per ara, Kosovo s'ha endut tres medalles d'or i una de plata, totes en judo –dues d'or i una de plata en judo femení i una altra d'or en masculí.