De Vietnam a Reus: una sortida innovadora i sostenible a les tones de plàstic que es generen

Els impulsors de PLASTICPeople preveuen començar a produir al Baix Camp a partir del març d'aquest 2024

Publicat el 21 de gener de 2024 a les 05:00
PLASTICPeople és un projecte que neix al Vietnam, on s'ha anat expandint des del 2019, i que fomenta el reciclatge dels plàstics transformant els residus en materials -reciclats i reciclables- a disposició d'empreses i constructors. El febrer de 2023 es va constituir com a companyia a Espanya i està escalfant motors per produir des del Baix Camp.

Tot plegat va començar quan el Néstor Catalán, enginyer informàtic i reusenc de tota la vida, va prendre's un any sabàtic per agafar perspectiva de la feina. "Estava fent projectes molt innovadors i creatius dins el món de la comunicació i publicitat, però em trobava que tot era bastant efímer", explica.

Després d'una estada a Austràlia, va decidir apostar per un model de vida sostenible i va començar a cercar projectes que tinguessin "un impacte positiu mediambiental i social global", descriu Catalán. Va recórrer diferents països del sud asiàtic i va descobrir LiK Vietnam, una iniciativa amb blocs de fusta que seria la llavor de PLASTICPeople.

Mostres del catàleg dels materials elaborats per PLASTICPeople a través de plàstics reciclats Foto: Sandra Pérez

Una iniciativa amb recorregut

La base d'unir peces per construir mobles, objectes o fins i tot jocs va servir a Catalán per idear, dos anys després (2017), el 'mateix' projecte partint de plàstic reciclat. La indústria del plàstic funciona a escala mundial i es basa sobretot en pellets que substitueixen el plàstic 'verge'.

A més, dels milions de tones que es generen i que després queden com a residu només es recicla un 15%. Néstor Catalán assenyala que "al Vietnam hi ha un problema en la infraestructura de recollida", hi ha persones amb pocs recursos que recullen ampolles per vendre-les, la resta no es recicla ni reutilitza.

Llavors, van pensar que calia identificar un producte que tingués un valor i fes interessant la recollida i aconseguir aquesta aplicació final: taules, cadires, armaris... Es tractava d'una "sortida comercial a un problema industrial i amb forma i capacitat industrial", recalca el reusenc.

Néstor Catalán lidera des de Reus la implantació de PLASTICPeople al territori Foto: Sandra Pérez

Problema i solució alhora

"El gran repte del residu plàstic se centra en aconseguir valoritzar els residus de poc valor (films i plàstics lleugers, multi-material, envoltoris...), principalment els post-consumidor", descriu. Sense un valor afegit del producte resultant, només l'interès i necessitat mediambiental -no comercial o econòmic- no aconsegueix incentivar-ne el reciclatge.

Les primeres proves per transformar els plàstics van ser en un petit laboratori i gràcies a determinats ajuts d'institucions del país. Conjuntament amb l'argentí Nano Morante, ambdós fundadors van prioritzar estandarditzar un material de qualitat. "No havia de ser només densificar brossa", recorda Catalán.

"Volia que la meva vida tingués un suport i poder demostrar que projectes sostenibles i amb un impacte positiu ajuden la gent a créixer i tenen recorregut", reivindica l'estabilitat que buscava. I així, van aconseguir 'engegar les màquines' i implicar la comunitat local en diverses ciutats vietnamites.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de PLASTICPeople (@weareplasticpeople)

Reciclatge amb sortides versàtils

D'aquesta manera, més de tres anys després, han desenvolupat una solució sostenible i innovadora pel problema del plàstic. Fomentar la recuperació, aprofitant la seva reciclabilitat, i l'economia circular apel·la directament al consumidor i, per tant, tota la ciutadania.

"Tots ens podem implicar en aquesta solució col·laborativa, democràtica, pràctica, perquè tots tenim el poder de fer aquest canvi", recalquen com a punt clau en l'èxit de PLASTICPeople. Optar per polítiques sostenibles o per consumir productes reciclats pot ser determinant en la cadena de producció de plàstic, en gran part d'un sol ús.

Ja hi havia recollida i classificació de residus, però faltava una empresa que els transformi en un producte final perquè un tercer pugui construir mobiliari, revestiments, altres materials, etc. Per això, fan planxes de mides industrials que es poden manipular i treballar amb maquinària convencional a les fàbriques, sobretot del sector de la fusta.

Organigrama del model d'economia circular, basat en el reciclatge del plàstic, que proposa PlasticPeople Foto: Instagram / @weareplasticpeople

El Baix Camp: entrada al mercat europeu

L'objectiu de PLASTICPeople és assolir una connexió entre la comunitat i el residu de proximitat perquè els plàstics reciclats formin part de les infraestructures municipals i privades d'empreses i llars. Especialment als pobles i ciutats, podrien servir per construir i reparar parcs infantils, bancs, jardineres i altres estructures urbanes.

I per fer-ho, volen replicar el model que ja funciona -i continua creixent- al Vietnam en altres punts geogràfics estratègics amb petits centres de producció. El Baix Camp serà el primer pas, com a entrada al mercat europeu i hauria de posar-se en marxa el pròxim mes de març, amb una producció inicial de centenars de quilos.

Actualment, estan adequant una nau a Vinyols i els Arcs, amb la idea d'acabar instal·lant-se a Reus, i esperen també poder crear llocs de treball al territori. Per iniciar l'activitat, necessiten obtenir totes les certifiacions europees, per les quals s'estan coordinant amb l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya i el Centre Català del Plàstic a la UPC.

D'altra banda, disposen de plans de sostenibilitat i programes d'assessorament per aquelles empreses i centres educatius que vulguin contribuir i millorar les seves pràctiques. La conscienciació és una altra de les línies d'acció del projecte.