En el cas de Riudecanyes, només hi ha dos municipis implicats que depenguin de l'ACA, el de Riudecanyes i el de Duesaigües, els quals hauran de restringir encara més l'ús de l'aigua i podran ser sancionats si no ho fan. En aquests moments, la cota de l'embassament de Riudecanyes està només al 5,21%.
L'ACA recomana les mateixes restriccions al Siurana
D'altra banda, a causa del precari estat del pantà de Siurana (5,76%), l'Agència Catalana de l'Aigua també recomana els 4 municipis que en depenen —Torroja, Porrera, Gratallops i Poboleda— que també apliquin les mateixes restriccions d'estat d'emergència, malgrat que no els pot obligar perquè no depenen d'aquest ens, sinó de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre en ser el riu Siurana afluent de l'Ebre.
Es tracta de la primera vegada que es declara l'emergència, en una sequera que fa més de dos anys i mig que s'allarga. "Un maig i juny amb pluges no permeten superar 30 mesos de sequera", ha admès Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua. En canvi, la regió metropolitana de Barcelona i la resta de grans àrees urbanes del país continuaran sense canvis, en situació d'excepcionalitat.
Les restriccions que s'apliquen en situació d'emergència
Així doncs, els municipis directament afectats per la situació d'emergència del pantà de Riudecanyes, que són Riudecanyes i Duesaigües, hauran de limitar el consum a 200 litres per persona i dia.
També se suprimeix el reg agrícola i només es podrà utilitzar el reg de supervivència en conreus llenyosos. Els usuaris industrials hauran de reduir el consum d'aigua al 25%, la mateixa quantitat que per a usos recreatius.
Està prohibit regar zones verdes de jardins, siguin públics o privats, així com omplir fonts ornamentals, llacs artificials i piscines. També queda prohibit netejar vehicles, excepte en establiments de neteja específics. Finalment, els ajuntaments poden establir limitacions addicionals a l'ús d'aigua en instal·lacions esportives i en espais públics.