Decreten la retirada de mobiliari del Monestir de Santa Oliva afectat pels corcs

La situació ha provocat una polèmica entre l'Ajuntament i l'Associació per a la Difusió de la Història

Publicat el 11 d’octubre de 2022 a les 11:22

L'Ajuntament de Santa Oliva ha decretat la retirada «de forma immediata» de diferents mobles i elements que hi ha a la primera planta del Monestir. Es tracta d'un mobiliari que està afectat per corcs i que pertany a l'Associació per a la Difusió de la Història de Santa Oliva (ADHSO). Segons el consistori, un informe tècnic municipal avala la necessitat de retirar de forma urgent aquests elements.

 

En un comunicat, l'Ajuntament apunta que l'actuació és necessària per «preservar l'espai, l'estructura i les bigues de fusta del monestir». Recorden que l'edifici és «un element arquitectònic catalogat d'interès nacional». Tots els elements afectats pels corcs hauran de ser traslladats de forma temporal a l'edifici de l'antic Ajuntament.

 

De la mateixa manera es contractarà un servei de tractament per eliminar els corcs i es faran controls periòdics a tot l'edifici del Monestir. Des del consistori volen comprovar que els corcs «no s'hagin transmès a altres zones i afectin altres elements de l'edifici».

 

L'ADSHO s'oposa a la retirada dels elements

La situació ha generat una polèmica amb l'ADHSO, que no ha vist amb bons ulls el decret d'alcaldia. Des de l'entitat han assegurat a través del seu Twitter que l'eliminació dels corcs ja estava prevista des de feia setmanes. L'actuació s'havia anat postergant per temes pressupostaris.

 

Però ara afirmen que ja disposen de «tres màquines d'ozó que estan operatives a les sales on es custodien els objectes, mobiliari i estris exposats». Això farà que els corcs quedin «anul·lats» i presentaran «el corresponent certificat d'higienització». Per aquest motiu s'oposen al decret de retirada dels elements, que consideren «un caprici polític».

 

L'entitat ha anunciat que prendrà «mesures tècniques, administratives i jurídiques per defensar un dret col·lectiu». L'ADSHO és una associació que des de fa més de 25 anys es fa càrrec d'objectes històrics de particulars del municipi. En custodien uns 800, que pertanyen a prop de 200 propietaris diferents.

 

[tweet]1579230268082507776[/tweet]

 

Alguns mobles estan afectats pels corcs.
Alguns mobles estan afectats pels corcs. | Ajuntament de Santa Oliva