Denuncien un hospital de Tarragona per denegar l'exempció de fer guàrdia a tres metgesses embarassades

El sindicat dels metges insta l'ICS a excloure les metgesses embarassades de fer guàrdia i deriva el cas a Inspecció de Treball després que el Joan XXIII denegués la petició de tres facultatives

Les metgesses que van fer la petició que se'ls ha denegat treballen al Joan XXIII de Tarragona.
Les metgesses que van fer la petició que se'ls ha denegat treballen al Joan XXIII de Tarragona. | TarragonaDigital
11 de juliol de 2024, 16:19

El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha presentat un escrit a Inspecció de Treball per demanar que es reconegui el dret de les metgesses embarassades a deixar de fer guàrdies pel risc que suposen aquest tipus de jornades per a la salut de la mare i el nadó que està gestant. L’actuació del sindicat arriba després que l’Hospital Joan XXIII de Tarragona hagi denegat la petició d’exoneració de guàrdies a tres metgesses. El sindicat considera que el tercer acord sobre les condicions de treball de l'Institut Català de la Salut (ICS) avala la reclamació de les facultatives i al·lega que les guàrdies són jornades de treball extraordinàries que es perllonguen durant 24 hores i que inclouen factors “estressants” i “fatigants” com la nocturnitat.

En un comunicat, el sindicat afegeix que ha estat clínicament demostrat que aquests factors s’associen a situacions de part prematur, avortament espontani i nadons nascuts amb baix pes. L’organització alerta que, per a les metgessesembarassades, les guàrdies comporten riscos ergonòmics (fatiga postural, estar dretes molta estona); psicològics (estrès, fatiga mental); biològics (risc de contagi per patògens); físics i químics (radiacions, inhalació de químics) i fins i tot riscos per agressió per part de tercers.

Metges de Catalunya argumenta que es tracta d’un dret el propòsit del qual és protegir la salut de les seves professionals davant uns riscos objectius reconeguts a la Guia d'ajuda per a la valoració del risc laboral durant l'embaràs, elaborada per l’Institut Nacional de la Seguridad Social i la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia. El sindicat veu “inversemblant” que l’ICS el denegui i ho atribueix a la “manca de planificació”.

L’organització insta l’ICS a mostrar “sensibilitat” i adverteix que la condició de metgessa “no pot ser un motiu de discriminació ni un risc afegit a l’hora de ser mare”. El sindicat també ha traslladat el cas al Síndic de Greuges de Catalunya, Funció Pública, la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, el Departament d'Igualtat i Feminismes, la Comissió d’Igualtat de l’ICS i la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals del Personal Sanitari.

Arxivat a