
L'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó
El sindicat CGT ha emès aquest dimarts un comunicat en què posa de manifest el seu desacord amb la política de l'Institut Català de la Salut de compartir i establir sinèrgies amb la Xarxa sanitària Santa Tecla. La darrera decisió, feta pública pel sindicat, de cedir el servei de Cirurgia Major Ambulatòria al CAP Llevant mentre durin les obres d'ampliació dels quiròfans ha despertat controvèrsia, just en el moment en què es comencen a establir els Plans Funcionals. Segons la CGT es tractaria d'un episodi més del «desmantellament» de l'Hospital Joan XXIII a favor de Santa Tecla.
Tot plegat es deu a què aquest estiu s'emprendran diverses obres de remodelació de l'hospital, entre les que hi ha les dels nous quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria, que passaran de tres a quatre. Fins a l'octubre, se suspendrà totalment l'activitat en aquest camp i la possibilitat que agafa més força és la de traslladar tota la quirúrgica al CAP Llevant, segons el diu el comunicat «amb les conseqüències que això comporta: desviar diners públics a una entitat privada». «A dia d'avui encara s'arrosseguen totes les conseqüències de les retallades de 2011 i 2012, amb l'increment de les llistes d'espera i l'acomiadament de més de 200 persones», afegeixen, per la qual cosa no poden aturar 100% l'activitat i busquen una via de sortida.
D'una banda, la protesta del sindicat és laboral: si es trasllada tota l'activitat al CAP Llevant però no es fa així amb els treballadors - només els facultatius - és possible que hi hagi acomiadaments. Exigeixen que l'activitat es quedi a l'Hospital i que es contracti personal per garantir un 100% l'activitat durant els torns de matí i tarda. D'aquesta situació en culpen el govern de la Generalitat, el Consell Rector, el delegat de Sanitat i l'ICS, així com «l'actitud d'un sector dels caps de servei, ja que en lloc de denunciar els Plans Funcionals hi col·laboren, quan saben que això suposa enfonsar l'hospital».
Asseguren que en els darrers anys l'hospital Joan XXIII ha vist reduït un 20% el seu pressupost anual i que, per contra, la Xarxa Santa Tecla l'ha augmentat un 15%. Casos pràctics d'això que anomenen «teclarització de la sanitat pública» són, per exemple, en els pacients de Tiroïdectomia, que tot i fer les proves a l'hospital públic l'operació que se'n pugui derivar triga sis mesos en aquest i tres a Santa Tecla, sent el mateix cirurgià. Segons apunten «els facultatius i les proves les paga l'Institut Català de la Salut, però l'activitat se la computa a l'hospital de gestió privada i l'ICS els torna a pagar».
Concentració aquest dijous davant l'hospital de Santa Tecla
Des del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona (format per la CUP, els sindicats Co.bas i CGT, i persones a títol individual) convoquen a participar de l'acció de protesta que realitzaran aquest dijous 18 de juny a les set de vespre a les portes de l'Hospital de la Xarxa Santa Tecla, situat a la Ramba Vella de Tarragona. L'objectiu d'aquesta acció és «denunciar el procés de privatització encobert, de la mà de la Xarxa Santa Tecla i seguir reivindicant i defensant un model totalment públic de la sanitat».