Desarticulen a Tarragona una xarxa d'explotació laboral al sector hoteler

Feien treballar 42 persones d'origen indi fins a quinze hores diàries sota coaccions i amenaces, sense dies de descans i malvivien en habitacions compartides fins a cinc persones

Publicat el 07 de setembre de 2015 a les 09:40
Actualitzat el 18 de desembre de 2023 a les 10:24


Agents de la policia espanyola, gràcies a la col·laboració ciutadana, han desarticulat a Tarragona un grup organitzat dedicat al tràfic d'éssers humans per a explotació laboral. Hi ha sis detinguts que tenien explotades laboralment a 42 persones en el sector hoteler, persones originàries de l'Índia a les que contractaven aprofitant del seu estat de necessitat. Les víctimes arribaven a treballar fins a quinze hores diàries sense dies de descans i eren sotmeses a coaccions i amenaces per part dels integrants d'aquesta xarxa, segons informa el cos policial en un comunicat. A més, els allotjaven en domicilis amb escasses condicions d'higiene en què fins a cinc persones arribaven a ocupar espais de reduïda habitabilitat. Durant l'operació, coordinada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona, s'han practicat set escorcolls domiciliaris i inspeccionat catorze locals en els quals ha col·laborat Inspecció de Treball i Seguretat Social de Tarragona i les policies locals de Salou i Vila-Seca.

La col·laboració i informació directa rebuda per part dels ciutadans va ser la que va portar els agents a començar les investigacions el passat mes de gener. En les indagacions realitzades es va poder comprovar com un grup integrat per diferents persones d'origen indi i familiars entre si, actuava de manera estructurada en diferents locals i establiments d'hosteleria de la seva propietat, a Salou i Vila-Seca.

La família al complet

L'entramat familiar estava compost per sis persones d'origen indi, de les quals quatre tenien nacionalitat espanyola. El pare, cap de la trama, establia les directrius a la resta dels membres. Els dos fills s'encarregaven de supervisar i administrar els diferents locals, recaptant els diners que havien generat. La dona, per la seva banda, col·laborava amb activitats de manteniment i control dels locals.

El líder de la trama comptava amb un home de confiança que duia a terme diferents tasques. Un últim membre, coneixedor de les condicions dels treballadors, figurava com a administrador de les societats que controlaven els diferents establiments hostelers.

Els treballadors, ciutadans estrangers en condicions precàries, acceptaven els contractes de treball moguts per la necessitat de regular la seva situació i enviar diners a la família en els llocs d'origen. D'aquesta situació s'aprofitaven els membres del clan, amenaçant-los amb no renovar-los el contracte. El sou el percebien en metàl·lic, sense justificant de pagament i de manera totalment irregular al final de cada jornada de treball, arribant a descomptar-los despeses de manera injustificada per lloguer o alimentació.

Contractes no respectats

Les condicions de treball acordades tampoc eren respectades ja que eren sotmesos fins a quinze hores de treball, sense dies de descans, quan en els seus contractes figuraven de dos a quatre. Sovint i de manera injustificada eren reubicats en els diferents locals dels que disposava la trama. Se'ls exigia, a més, anticipar sis mesos de quotes a la Seguretat Social per assegurar i mantenir el seu contracte de treball, el qual és indispensable per a la renovació anual del seu permís de residència.

El clan familiar que controlava la seva situació laboral també proporcionava l'allotjament als seus empleats, vivint en pèssimes condicions d'higiene en pisos en els quals s'amuntegaven per ocupar fins a cinc persones habitacions d'amplitud escassa.

La xarxa actuava utilitzant diferents empreses i societats relacionades amb el ram de l'hosteleria, que donaven de baixa en el termini d'un o dos anys, si bé la seva estructura era sempre la mateixa. Per eludir la declaració dels diners recaptats utilitzaven un entramat de comptes bancaris, en les que realitzaven ingressos de poca entitat per pagament de rebuts, gestionant la resta en mà. De la mateixa manera, s'ha comprovat com en les transferències internacionals que realitzaven mai superaven la xifra de tres mil euros establerta per la normativa per a la prevenció de blanqueig de capitals, sent diferents les persones que les ordenaven.

Euros, dòlars, lliures, rupies i rubles

En els escorcolls efectuats s'ha intervingut, a més de nombrosa documentació, vehicles d'alta gamma, més de 40.000 euros, 864 dòlars USA, 250 lliures esterlines, 20.810 rupies índies, 160 rubles russos, així com divers material tecnològic i informàtic. També han estat arrestades dues persones allotjades en un dels pisos de la xarxa sobre les quals pesaven reclamacions judicials.

Als detinguts se'ls imputen els delictes de pertinença a grup criminal, tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació laboral, contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors, defraudació a la Seguretat Social i afavoriment de la immigració il·legal.

L'operació, coordinada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona, ha estat desenvolupada per la Brigada Local d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Local de Reus, en col·laboració amb Inspecció de Treball i Seguretat Social de Tarragona i amb les brigades de Policia Judicial, Policia Científica i Seguretat i Protecció d'aquesta Comissaria. La Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Tarragona, la UIT de Barcelona, ​​així com les policies locals de Salou i Vila-Seca.