REPORTATGE

Dessacralitzen una església de Tarragona per convertir-la en un viver de cellers

Es tracta de l'església de Santa Maria de Vilardida, al terme municipal de Vila-rodona, a l'Alt Camp

Imatge de l'església de Santa Maria de Vilardida
Imatge de l'església de Santa Maria de Vilardida | Cal Calaf
11 de maig del 2024

Els temps canvien i hi ha llogarets i espais que s'adapten a nous usos i necessitats. L'església de Santa Maria de Vilardida, al terme municipal de Montferri, a l'Alt Camp, n'és un exemple clar. Fa tretze anys que el temple no acull eucaristies ni celebracions religioses i la seva degradació s'ha accentuat en els últims anys.

Dedicat a Santa Maria, l'edifici sacre sembla tenir dues etapes de construcció: una primera, gòtica del segle XIII, i una segona, del segle XVIII, època en què va ser reconstruïda i en la qual es va transformar la portalada. Fins ara, aquesta església ha depès de la parròquia de Santa Maria de Vila-rodona.

Estat de degradació important

La manca d'ús de l'església i el seu estat d'abandonament ha fet que l'edifici es degradi de manera exponencial. En aquest sentit, l'Arquebisbat de Tarragona, davant la impossibilitat de fer front a les despeses de restauració i manteniment, i a causa del futur incert en els seus usos, ha dessacralitzat l'espai.

La finalitat és que Santa Maria de Vilardida iniciï una nova etapa per a la seva correcta conservació. Per aquest motiu, la decisió es fonamenta en la constitució d’un dret de superfície sobre l’església. D’aquesta manera, l'església s’ha cedit per a la seva explotació com a viver de cellers, tot i que la propietat continua sent de la parròquia de Vila-rodona.

El projecte, que s'iniciarà en els propers mesos, ha començat a caminar i aquest mes de maig ja s'ha procedit a buidar l'església i a treure tots els elements religiosos de l’interior del recinte.

Zona estratègica de l'Alt Camp

Anteriorment, l’antiga església de Santa Maria de Vilardida havia pertanyut a la parròquia de Montferri, que fa tres anys es va fer càrrec de la rehabilitació de la teulada i posteriorment també de la teulada de la sagristia. L'església està situada a un extrem del nucli. És de planta rectangular, amb absis semihexagonal, d'una sola nau de 3 trams i amb senzills contraforts exteriors. 

El lloc és esmentat (Villa Ardidam) ja el 1009 com a feu dels bisbes de Barcelona. El 1151 Vilardida, que formava part del terme del Montmell, fou donada per Ponç Pere en feu a Ramon de Llorenç perquè hi construís un castell i cases. El 1194 surt Bernat de Vilardida com a senyor o castlà del lloc, amb alguna dependència del bisbe. El 1553 tenia 2 focs. El 1632 consta com a lloc de baró. El 1706 Joan Fans, del Mas de Fans, era senyor baró del castell i el terme de Vilardida; el 1708 el terme tenia tres quarts de tomb, amb 4 cases i 10 h. El 1719 era del marquès de Llupià amb la mateixa població. El 1787 tenia 44 h i depenia de la parròquia de Puigtinyós. Al segle XVIII pertanyia als Tudó. Cal Tudó és anomenat també castell, o torre de Vilardida, és una gran torre emmerletada i unida a un casal tardà.