Aquest mes de gener s’han complert deu anys de l’incendi de la planta de transferència de residus que Cosbapsa tenia a Mas Borràs. Un foc que va durar més de tres setmanes i que va treure a la llum la gestió deficient d’aquest equipament ubicat al Vendrell. I que, de retruc, va acabar generant un abocador descontrolat pel qual, fins ara, les administracions no han trobat solució.
Més de tres setmanes d’incendi
L’incendi de la planta de Cosbapsa es va declarar el matí del 22 de desembre del 2011 i es va allargar fins al 13 de gener del 2012. Segons van informar l’Ajuntament del Vendrell i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), la planta emmagatzemava fins a 80 vegades més tones de les permeses. En total, prop de 4.000 tones de brossa que van cremar durant 23 dies.
Els treballs d’extinció i trasllat posterior d’aquests residus van tenir un cost de prop de 400.000 euros. L’Ajuntament va retirar la llicència a l’empresa i va clausurar la planta, al mateix temps que es denunciaven les irregularitats a la Fiscalia. Un any després, s’informava que l’ARC havia pogut cobrar, via judicial, el cost de la retirada dels residus.
Un abocador incontrolat
Però començava aleshores un altre maldecap en forma d’abocaments de residus en aquest gran espai obert. Des que el 2018 la policia local va confirmar que l’antiga planta era un abocador incontrolat, la situació no ha fet més que agreujar-se. El consistori i l’ARC han intentat infructuosament que l’actual propietari dels terrenys netegi tot l’espai i el clausuri.
Davant la manca de resposta, des del consistori es va estudiar actuar de forma subsidiària, però l’alt cost dels treballs ho va fer inviable. Segons fonts municipals, netejar i enderrocar les restes de l’antiga planta costaria 800.000 euros. El consistori no té recursos, a curt termini, per emprendre una actuació d’aquesta envergadura.
Aquest mitjà ha contactat amb Medi Ambient del Vendrell i amb l’ARC per fer aquest article i la resposta és la mateixa que es va donar el 2019. Des de l’Agència de Residus asseguren que hi ha «dificultats per comunicar els actes administratius als propietaris dels terrenys». Pel que fa a la regeneració i tancament de l’espai, afirmen que és una competència del consistori.

Però des de Medi Ambient segueixen sense moure fitxa per ara, apuntant que cal esperar que l’ARC faci el requeriment als propietaris. «Després ens reunirem amb l’Agència i definirem el full de ruta», apunta la regidora de l’àrea, Núria Rovira. Mentrestant, però, els residus segueixen amuntegant-se a la planta, tot i els avisos de sancions que ha posat l’Ajuntament.
Els veïns fan arribar la situació al Parlament
Des de la Junta de compensació i l’associació de veïns de Mas Borràs lamenten aquesta inacció que ja dura quatre anys. «Hem parlat molts cops amb l’Ajuntament i no n’hem tret res, només diuen que no troben el propietari», explica Antonio Raya. Fa dos anys també se’ls va comunicar que farien un mur al voltant, «però no han fet res», afegeix.
Els veïns han elaborat un projecte que han fet arribar al diputat de Podem Lucas Ferro, que forma part de la comissió de Medi Ambient. La proposta que tenen és que l’espai es converteixi «en un abocador controlat per fer compostatge». Des de la urbanització lamenten «l’abandonament institucional» que estan patint els últims anys, segons apunten.