Enmig de tot plegat, encara ressona la polèmica inauguració d'aquest divendres, que ha rebut crítiques per la buidor de les grades del Nou Estadi, la presència de paracaigudistes de l'exèrcit i la manca de referències culturals catalanes i tarragonines, entre d'altres.
La natació, el tir i l'handbol han estat algunes de les competicions esportives que s'han programat aquest dissabte al matí a l'Anella Mediterrània. El recinte ha rebut més aviat poca afluència de públic. La piscina és l'equipament que n'ha aplegat més, tot i que ni l'atractiu per veure la nedadora Mireia Belmonte ha comportat una gran entrada. A la tarda, amb les finals, s'espera que el complex aquàtic ofereixi un millor aspecte.
Tot i això, el públic que s'ha animat a assistir a les competicions se n'ha mostrat satisfet. Un grup d'alumnes d'un institut de París ha anat a veure algunes proves després d'haver participat durant tot l'any en un projecte amb l'Institut de Campclar, per iniciativa dels professors de castellà i d'educació física. Una de les seves professores, Noelia Andrés, ha explicat a l'ACN que el grup, format per 70 alumnes d'uns dotze anys, està tenint l'oportunitat de veure "competicions d'alt nivell" per primer cop i, de retruc, participar en un projecte "de trobada" per conèixer una altra cultura i un altre país.
A les graderies mig buides de la piscina s'han pogut observar algunes estelades i banderes espanyoles. Una veïna de Cubelles, Cristina Martín, hi ha assistit amb el seu fill i amb la seva sogra perquè els agrada l'esport. Segons ha dit, tenen intenció de veure més competicions perquè els preus són "assequibles" -d'uns sis euros a la fase eliminatòria de natació-. Aquesta família ha desplegat estelades i ha exhibit llaços i paraigües grocs. "Som república, no tenim representació catalana als Jocs i per això venim nosaltres", ha defensat Martín.
Ben a prop, una parella feia onejar dues banderes egípcies. Randa El Salawy ha explicat que han vingut a Catalunya per veure competir a la seva filla nedadora. "Tot és molt maco, l'únic inconvenient és que fa molta calor, però tot està molt bé", ha assenyalat. A més, aquesta visitant egípcia ha assegurat que ha pogut visitar la Vila Mediterrània on s'allotgen els esportistes i ha afirmat que els nois i noies hi tenen "totes les comoditats".

El Palau d'Esports, buit de públic, durant el partit d'handbol entre Eslovènia i Montenegro Foto: ACN
Hi ha d'altres espectadors que no han hagut de viatjar tant per assistir als jocs. Kiko Vázquez, veí del barri tarragoní de l'Albada, hi ha arribat caminant amb el seu fill. "M'agrada molt l'esport i és interessant perquè un esdeveniment així no es veu cada dia a Tarragona", ha celebrat. Aquest tarragoní s'ha mostrat satisfet de les instal·lacions esportives i, malgrat la poca afluència de públic "per ser el primer dia i la revetlla de Sant Joan", ha confiat que "per les finals estarà tot molt més animat".
El Palau d'Esports, que ha acollit partits d'handbol masculí, ha presentat una entrada molt pobra. Tot just unes poques desenes de persones han omplert alguna de les 5.000 localitats del pavelló. A l'avinguda principal de l'Anella Mediterrània el trànsit de persones tampoc no ha estat gaire elevat, tret de les estones que coincidien amb l'inici o la finalització de les proves. La botiga de marxandatge i el punt de venda d'entrades han registrat alguns moments de cua.
Altres focus d'interès de la jornada han estat Altafulla, amb el triatló, i la Marina Port Tàrraco, amb l'esquí nàutic, dos esports que s'estrenen en aquests XVIII Jocs Mediterranis. Durant el matí també han tingut lloc proves de tir, voleibol i bàdminton. La competició, que aplega més de 3.600 esportistes, finalitzarà l'1 de juliol després que aquest divendres se'n fes la inauguració oficial al Nou Estadi.