La Denominació d’Origen (DO) Montsant posava en marxa oficialment la seva verema 2024 la tercera setmana d’agost, si bé és cert que alguns cellers ja registraven les primeres pesades els primers dies d’agost. La DO es troba així, un any més, davant una verema més primerenca del que era habitual a la comarca, i que, segons les previsions, serà també més curta.
El Consell Regulador porta ja registrats prop del milió de quilos veremats, especialment a la zona sud de la DO. Com cada any, les diferències a la comarca a l’hora d’iniciar la verema són evidents. Així, els cellers de la zona nord encara no han començat a veremar.
Pel que fa a les previsions de collita, la DO Montsant preveu una disminució de la producció superior al 30% en comparació amb dades mitjanes de verema a la DO. La principal causa d’aquesta reducció és la sequera extrema que viu la comarca, on la majoria d’estacions meteorològiques es troben amb uns registres per sota dels 250 litres a conseqüència del dèficit hídric acumulat des de 2021, i que està sotmetent les vinyes de la comarca a un intens estrès hídric.
Pal·liar els efectes de la sequera
En aquest sentit, des del Consell Regulador s’insta al Govern de la Generalitat a treballar amb urgència per assegurar que les infraestructures anunciades pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per portar aigua de l’Ebre cap a la comarca del Priorat siguin una realitat l’any 2027, amb l’avançament l’any vinent de l’arribada d’aigua al pantà dels Guiamets.
Aquest mateix dijous 29 d'agost, el nou conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, va visitar el poble prioratí de Cabacés per conèixer la realitat de la pagesia i es va comprometre a accelerar les obres per connectar el pantà de Margalef amb el regadiu del Garrigues Sud.
Tanmateix, insisteixen a demanar que, mentre es posen en marxa aquestes mesures, s’han de garantir ajudes compensatòries a cellers i viticultors per pal·liar els efectes de la sequera en una comarca eminentment agrícola on el sector primari és la base de l’economia.
Malgrat la reducció de la producció a conseqüència de la sequera, però, aquesta afavoreix la qualitat del raïm, ajudant a evitar les malalties associades a la humitat. Això, sumat al fet que el 70% de les vinyes adscrites a la DO Montsant ja són treballades amb tècniques de confusió sexual, i a la gran aposta del Consell Regulador per la sostenibilitat fan que el raïm collit presenti un bon estat sanitari.