Aquest dilluns 29 d’abril, la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores Juanpere i els germans, Eduard i Pilar Huguet Pujol, han signat el contracte de donació de la documentació de caràcter comercial de Josep Huguet Llobet (1881- 1960) i un conjunt de cartes de la guerra civil d’Eduard Huguet Ferrer (1919-1983).
El fons comercial comprèn documentació de 1921 fins a 1961, està integrat principalment per correspondència, llibres de comptes, registres de clients de l’empresa de Josep Huguet Llobet. El volum del fons és d'1.8 metres lineals i està integrat per documentació textual en suport paper.
Huguet en els seus inicis, formà part de la societat «Clariana, Huguet i Riba» fins a l’any 1929. Després, venuda la societat, s’estableix com a agent comercial, domiciliat al Raval Santa Anna. Una vegada mort, el negoci el va continuar el seu fill.
Testimoni del comerç del segle XX
La documentació es trobava al mateix domicili i cal destacar el seu bon estat de conservació. El fons presenta un gran interès informatiu, cultural i històric en la mesura que és testimoni de les activitats d’un comerç-negoci reusenc de la primera meitat del segle XX.
Huguet es dedicava a comercialitzar amb fruits secs, conserves, fruites, vins, olis i sabons... i tenia una gran activitat tal com reflecteix la documentació que ens ha arribat. Els germans Huguet Pujol han donat també les cartes que el seu pare va escriure durant la guerra.
Cartes d'Eduard Huguet Ferrer
Els documents estan aplegats en dos lligalls. Un conté dibuixos i il·lustracions d’Eduard Huguet Ferrer (any 1931-1934) i l’altre lligall conté correspondència rebuda i/o enviada per Huguet Ferrer, pertanyent a la 32 Divisió, 137 Brigada mixta, 454 Batalló, base 8è CC, n.11 C1 3a Ca, 1 agost de 1938.
El conjunt documental té un volum de 0,10 metres lineals. Aquestes cartes presenten un interès informatiu i històric en la mesura que són testimoni de les vivències d’un soldat reusenc durant la Guerra Civil i ens aporten una visió particular del període bèl·lic.
L’Arxiu Municipal veu incrementat els seus fons comercials, a través dels quals podem conèixer l’evolució econòmica, empresarial i comercial de la ciutat en diferents èpoques. La correspondència del temps de la guerra civil se suma a altres testimonis documentals que en els darrers anys han ingressat a l’Arxiu.