És cert que Sant Jordi va matar el Drac a Montblanc? Tota la veritat sobre la llegenda

Montblanc fa més de 35 anys que escenifica la llegenda amb un gran espectacle a l’aire lliure de música, foc i projeccions a la muralla

  • Imatge del nou drac de la Setmana Medieval de Montblanc -
Publicat el 15 d’abril de 2025 a les 00:00

El Drac s’ha convertit en un dels emblemes principals de la Setmana Medieval de Montblanc. Prova d'això és que, en l'actualitat, la festa compta amb un dels dracs és més grossos de Catalunya, que serveix per escenificar la llegenda de Sant Jordi. Està articulat en diferents parts del cos, per incrementar-ne la versemblança i les possibilitats teatrals.

Mesura 8,5 metres de longitud i 4 metres d’alçada, i compta amb un sistema articulat a les cames que fa que es moguin mentre avança, portat per dues persones al seu interior. Les ales són abatibles, i el coll, la mandíbula i la cua també són articulats, amb l’objectiu d’augmentar-ne el realisme.

En aquest sentit, la capital de la Conca de Barberà fa més de 35 anys que escenifica la llegenda amb un gran espectacle a l’aire lliure de música, foc i projeccions a la muralla. La representació de la Llegenda de Sant Jordi és l’acte més emblemàtic de la Setmana Medieval, que se celebra cada any pels volts del 23 d’abril. És un acte a l’aire lliure amb capacitat per a 1.500 personess, i més de 200 actors i actrius no professionals encarnen els papers protagonistes de la Llegenda de Sant Jordi.

Joan Amades en parla al Costumari Català

Que aquesta representació es dugui a terme a Montblanc no és casual, ja que Joan Amades al seu Costumari Català va situar els fets a la vila de Montblanc. També Anna de Valldaura ho va escriure al llibre Les tradicions religioses de Catalunya; Sant Jordi i el Drac dels quatre elements.

Amb la certesa o la incògnita de si realment la vila ducal va ser l'escenari de la lluita entre Sant Jordi i el Drac, anualment la població remmemora els fets amb una posada en escena cada vegada més espectacular. Així, l'espectacle s’ha anat renovant, i el que es representa en l’actualitat es va estrenar l’any 2023. S’hi van introduir nous elements escènics, noves projeccions i nous personatges.

La transformació més gran de l’espectacle, però, es va fer l’any 2014, amb l’estrena dels mappings a la muralla, nova escenografia, nova banda sonora i nous personatges. Tots els canvis s’han fet sempre mantenint l’essència de la Llegenda de Sant Jordi. La representació de la Llegenda de Sant Jordi es realitza cada any amb la muralla medieval de Montblanc com a escenari.

L’espectacle gira entorn la Llegenda original, la que explica que un drac atemoria la vila de Montblanc. Després de quedar-se sense menjar per alimentar la bèstia, el Rei va decidir fer un sorteig, per entregar persones i saciar la seva fam. La mala sort va voler que toqués a la seva filla, la Princesa, que va ser lliurada al Drac. Però abans de ser devorada per la bèstia, va aparèixer el cavaller Jordi amb un cavall blanc per poder deslliurar la Princesa del Drac.

Procés de construcció del drac

En el procés de construcció de l'actual drac de la llegenda, encarregat per l’Associació Medieval, hi van participar quatre empreses catalanes: Ovni Medialab (direcció del projecte), Protopenedès (modelat i construcció), Ferroluar (disseny i construcció de l’esquelet) i Quagga (modelat, escultura i pintura). El projecte va incloure un extens estudi morfològic inspirat en fauna real, com potes d’aus, dents de cocodril, etc. i fins tot dinosaures per realitzar esbossos a mà i posteriorment renders en 3D abans d’iniciar-ne la construcció.