La vendrellenca Esther Vera ha aconseguit dues setmanes més de marge per buscar una solució davant el seu desnonament. Des de fa vuit anys ocupa una casa de la urbanització Oasis, propietat d'una entitat bancària. Després de la moratòria decretada per la pandèmia, l'entitat la va denunciar i el jutge havia fixat el llançament per aquest dimarts 24 de maig.
Vera —que és coneguda per la campanya 'Agua para Esther' del 2015— ha esperat la comitiva judicial junt amb un grup de persones. Són incondicionals que, vestits amb la samarreta de la PAH, sempre s'han donat suport en aquestes situacions. Quan ha arribat la comitiva judicial, han exposat la situació de la veïna per mirar d'aconseguir una moratòria.
I és que Vera està esperant que des del Departament d'Habitatge de la Generalitat li proporcionin un pis de lloguer social. Després d'anys d'espera, la setmana passada va rebre la notícia que el seu cas ja es trobava a la mesa d'emergència. Això vol dir que en poques setmanes disposarà d'un habitatge de lloguer social que podrà pagar amb el que rep de la renda garantida.
Fins al 10 de juny
Tenir un lloguer social és una demanda que Vera fa anys que fa, però que ha trigat molt a arribar. Tant, que ara es pot quedar al carrer durant aquest impàs, una situació que li genera angoixa. Per això han exposat la situació a la comitiva judicial, que ha accedit a ajornar el desnonament fins al 10 de juny.
Això sí, ja han avisat que aquest dia vindran amb els Mossos d'Esquadra i que Vera haurà de tenir totes les seves pertinences tretes. Aquest marge de poc més de dues setmanes dona esperances a la veïna de rebre abans el pis de lloguer social.
Avui, Vera es mostrava alleugerida, tot i lamentar que ningú dels Serveis Socials fes acte de presència. Des de la regidoria han explicat a aquest mitjà que no estan presents a tots els desnonaments, només als que hi ha menors involucrats. Amb tot, la regidora de l'àrea, Montse Martín, ha explicat que estan treballant amb el cas d'Esther Vera.
«Tenim diverses opcions, com oferir-li una pensió fins que rebi el pis de lloguer social», ha afirmat. «També mirarem d'accelerar la situació a la mesa d'emergència, però al carrer procurarem que no es quedi», ha afegit la regidora.
Des del 2013
Esther vera ocupa aquest habitatge des del 2013, primer amb la seva filla, i ara sola amb dos gossos. Va ser la sortida que va trobar després d'anys de «precarietat i marginalitat», en què havia arribat a dormir al carrer. Un exemple més de com va afectar la crisi del 2008 a molts ciutadans que tenien hipoteques bancàries.
Vera va ocupar aquesta casa buida que era propietat d'un banc i la va arreglar. Però es va negar a punxar l'aigua i la llum. Cada dia recorria un quilòmetre per anar a buscar aigua a una font.
Aquí va sorgir la campanya 'Agua para Esther', que va aconseguir que la veïna pogués disposar d'un comptador social. La lluita ha seguit tots aquests anys, en què ha estat reclamant un lloguer social que mai arribava. Per contra, des de la propietat la van denunciar el 2019, en un procés judicial que ha culminat amb l'actual llançament.
Vera lamenta que la propietat no compleixi «la llei que estipula que cal donar una alternativa de lloguer social quan es fa un desnonament». «Jo només demano dignitat, perquè sóc la primera que no vull viure d'okupa», se sincera. El seu camí pot estar a punt d'acabar, tot i que queda la part més incerta.