Ecologistes en Acció presenta un recurs de reposició al projecte del camí de ronda de la Savinosa

L'entitat ecologista entén que "s'han produït irregularitats en la tramitació que no s'ajusten a dret"

Ecologistes en Acció ha presentat un recurs de reposició contra el projecte del camí de ronda de la Savinosa.
Ecologistes en Acció ha presentat un recurs de reposició contra el projecte del camí de ronda de la Savinosa. | TarragonaDigital
11 de desembre de 2024, 15:36
Actualitzat: 15:36h

Ecologistes en Acció de Tarragona i l'Ebre ha presentat un recurs de reposició a l'aprovació definitiva del projecte del camí de ronda projectat al seu pas pel Preventori de la Savinosa. En aquest sentit, l'entitat entén que "s'han produït irregularitats en la tramitació que no s'ajusten a dret". L'entitat denuncia que no s'ha respost les al·legacions presentades per la coordinadora SOS Costa i Camp de Tarragona, formada per diverses entitats ecologistes, generant "indefensió jurídica i dubtes sobre la correcta aplicació dels preceptes legals".

Els ecologistes constaten en les seves al·legacions que s'ha vulnerat la Llei 21/2013 d’avaluació ambiental i de la Llei 42/2007 de patrimoni natural i biodiversitat. L'entitat considera que "el document ambiental presenta greus mancances", ja que "és incomplet, arbitrari i no té rigor científic, motiu suficient per demanar la nul·litat de la resolució". Així mateix, les al·legacions assenyalen que la Direcció General de la Costa i el Mar no ha rebut l'informe preceptiu de l'organisme ambiental autonòmic, necessari per determinar si el projecte ha de sotmetre's a una avaluació d'impacte ambiental.

Aquest informe, expliquen, és obligatori en determinats projectes i requereix una consulta a les parts interessades i una resolució motivada, sigui favorable o desfavorable. Segons l'article 10 de la Llei 21/2013, la manca d'informes ambientals no es pot considerar una avaluació ambiental favorable. En aquest cas, el Servei Provincial de Costes de Tarragona indica que no va rebre cap informe favorable del òrgan ambiental competent (Serveis Territorials de Tarragona), només de l'òrgan promotor (Ajuntament de Tarragona). Això, diuen, "vulnera la Llei, ja que l'Ajuntament no té competència en avaluació d'impacte ambiental de les espècies o hàbitats protegits".

"Vulneració flagrant" de la Llei 21/2013

Ecologistes en Acció també denuncia la "vulneració flagrant" de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, de avaluació ambiental, donat que no s'han presentat alternatives ambientalment viables per al projecte en qüestió. En aquest sentit, constaten que la Direcció General de la Costa i el Mar no ha exigit cap alternativa al traçat proposat ni pel consistori ni per la Diputació de Tarragona, un fet que consideren "una negligència i una omissió del principi de precaució", motiu pel qual sol·liciten la nul·litat de la resolució per manca d'alternatives.

Una altra de les irregularitats que denuncia l'entitat és que "el projecte en qüestió no està vinculat amb el POUM de Tarragona, el PDUSC o el PDPCT, i la resolució d'aprovació definitiva no es refereix a la seva integració en el planejament territorial vigent ni a l'impacte ambiental prèviament avaluat, fet que suposa una manca de motivació clau". Finalment, consideren que en relació als articles 231 a 236 de la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic, no s'han tingut en compte les disposicions legals, reglamentàries ni la normativa tècnica aplicable.

Aquest incompliment, assenyalen, "és especialment greu" tenint en compte que el terreny adjacent és propietat de la Diputació de Tarragona. A més, expliquen que l'òrgan contractant ha ignorat el replanteig del projecte (article 236), el qual, mitjançant un simple acord de cessió i acceptació, hauria pogut evitar el recurs actual.