Valls promou durant aquest curs escolar diferents accions de promoció de la igualtat i de relacions lliures de violències a escoles i instituts. En total, 1.200 alumnes d’educació primària i secundària participaran en tallers d’educació afectivo-sexual, de prevenció de bullying i de masculinitats igualitàries, en unes activitats organitzades conjuntament per les regidories d’Igualtat i Feminismes i d’Educació i Polítiques Lingüístiques.
Els tallers d’educació afectivo-sexual estan adreçats a joves de sisè de primària com espais que es plantegen perquè l’alumnat pugui afrontar els canvis del seu cos amb estima i confiança. Aquests tallers ofereixen l’oportunitat de qüestionar els mandats socials sobre les relacions sexo-afectives, així com de la identitat de gènere i de l’orientació afectivo-sexual, en unes activitats que posen èmfasi en les habilitats per ajudar l’alumnat a establir relacions assertives i promoure l’estima i el respecte tant cap a la pròpia persona com als altres.
Aquests tallers aniran acompanyats, alhora, de xerrades per a les famílies, ja que aquestes són les referents directes de l’alumnat. Aquestes xerrades per a famílies oferiran informació actualitzada sobre el món de la sexualitat, amb la finalitat de nodrir-les d’eines, coneixement i seguretat per escollir lliurement l’educació afectivo-sexual.
L’alumnat de primer d’ESO rebrà tallers de prevenció de bullying, unes activitats que ja fa cursos escolars que es fan i tenen molt bona valoració, tant per part de les persones joves com del professorat. Són tallers vivencials per entrenar habilitats personals i socioemocionals que afavoreixen la gestió i la promoció del benestar, i per concretar pautes d’actuació per prevenir, detectar i actuar davant de situacions d’assetjament.
Per a tercer d’ESO s’han organitzat tallers per promoure les masculinitats igualitàries. Durant els cursos anteriors, havien estat rebent tallers de prevenció de les violències masclistes i en aquestes sessions es va poder observar que el nostre jovent encara té conductes i actituds masclistes, i que els comentaris homòfobs també estan a l’orde del dia. Per aquest motiu, enguany, aquests tallers pretenen desconstruir les masculinitats hegemòniques per identificar els elements violents i masclistes que les sostenen, prendre’n consciència i promoure masculinitats igualitàries.
Taula de Coeducació
Una altra acció que cal destacar és l’anomenada Taula de Coeducació, espai on participen docents referents de gènere, igualtat o valors dels centres de secundària del municipi així com personal tècnic d’Educació i d’Igualtat de l’Ajuntament de Valls. L’objectiu d’aquest espai és compartir les iniciatives que cada centre d’educació secundària duu a terme en relació a la promoció de la igualtat, la diversitat de gènere i la prevenció de les violències masclistes i fer propostes conjuntes.
El 2 d’octubre es va celebrar la primera trobada d’aquest curs escolar i es va poder constatar que la majoria dels centres de secundària tenen comissions d’igualtat en què hi participen alumnat i professorat i que impulsen diverses accions en les seves comunitats educatives. Algunes d’aquestes accions han tingut per objectiu visibilitzar l’esport femení o a vallenques que han tingut reconeixement social de diferent tipus; compartir lectures o pel·lícules sobre aquesta temàtica, o realitzar xerrades a les aules per explicar el per què de dies commemoratius internacionals com poden ser el 25 N o el 8 M. Gràcies a aquest espai de participació com és la Taula de Coeducació, ja fa anys que Valls compta amb la participació de l’alumnat en els actes de lectura a la plaça del Blat dels manifestos institucionals del 25 N o del 8 M.