El Ball de Diables de Tarragona presenta els seus nous vestits

L’il·lustrador tarragoní Edu Polo ha estat el responsable del nou disseny i la modista Olívia Cros de la confecció

Publicat el 16 de setembre de 2023 a les 09:10
Coincidint amb el dia oficial de l'inici de la festa major de Santa Tecla, moments després de la Crida i de la primera tronada, ahir divendres al vespre es van presentar els nous vestits del Ball de Diables de Tarragona, amb motiu del 40è aniversari de la seva recuperació. L’acte es va celebrar davant de l'Hospital de Santa Tecla, en una Rambla Vella plena de ciutadans encuriosits per conèixer els nous vestits. 

L'escultura de Santa Tecla que es troba a la façana de l’hospital, il·luminada especialment per a l'ocasió de color verd -color amb què s’identifica el Ball de Diables-, va esdevenir el principal testimoni d’aquesta estrena, que es va iniciar amb una encesa dels diables encara amb els vestits que han lluït els darrers 10 anys, i tot seguit van fer aparició els diables ja amb els nous vestits, que van realitzar també una nova encesa.

Una comissió de treball va assignar a l'il·lustrador Edu Polo l'encàrrec de dissenyar els nous vestits, seguint la tradició de l'entitat de renovar-los cada deu anys. Un cop aprovat del disseny, la tasca de confeccionar-los va recaure en la modista especialitzada a treballar teles per a grups de foc, Olívia Cros. Un cop ja estaven cosits, van retornar a les mans de l'Edu Polo, que va pintar a mà tots i cadascun dels vestits que conformen els grups dels Diables i dels Diables Infantils, a més dels personatges de Llucifer i Diablessa. Una de les principals característiques d’aquest nou vestuari és que les il·lustracions són úniques i diferents entre elles, a diferència dels anteriors tres jocs de vestuari que han format part dels 40 anys d’història de l'entitat, en què tots els vestits eren iguals.

Aquest projecte de renovació del vestuari ha estat possible gràcies a la col·laboració de Repsol, patrocinador principal d’aquest 40è aniversari, i amb qui el Ball de Diables ha mantingut durant la seva trajectòria una constant i propera relació. De fet, justament fruit de la col·laboració de Repsol va ser possible, fa 25 anys, l’aparició dels Diables Infantils, fet que va representar el naixement de la Santa Tecla Petita, que avui està plenament integrada en la seqüència ritual de la festa major tarragonina. A més del suport de Repsol, la renovació del vestuari ha comptat també amb el suport d’una subscripció popular, mitjançant una plataforma de micromecenatge, que ha permès completar el finançament necessari.

El Ball de Diables actual havia seguit des de la seva recuperació als anys 80 el model de vestuari penedesenc, que es caracteritza, entre d'altres, per una homogeneïtat en la imatge de tots els diables i per tenir uns vestits pintats a base de traços de pinzell. Per contra, el model del Camp (que avui encara persisteix a Reus, les Borges o Alforja, i que també es té constància que va ser el model que existia a Tarragona històricament) es defineix per tenir uns vestits totalment diferents entre ells, amb el denominador comú de les composicions geomètriques cosides sobre un vestit color cru. En la nova proposta plàstica es busca agermanar les dues tradicions fent-les valdre com un llegat que duu a l'esquena el fet diabòlic tarragoní.