El Banc dels Aliments de Tarragona, en situació crítica si no troben nou local

El fons d'inversió propietat d'una part de les instal·lacions els fa fora d'un local que, a més, té deficiències

Publicat el 02 d’agost de 2023 a les 06:00
Actualitzat el 02 d’agost de 2023 a les 09:11
El Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona està en una situació límit. L'entitat necessita trobar un nou espai on traslladar les seves dependències, actualment ubicades al carrer de l'Escultor Rocamora de Reus. Un fons d'inversió s'ha convertit en propietari d'una part de les instal·lacions i ha optat per reclamar que se'ls desallotgi directament per la via judicial.

El secretari de l'entitat, Manuel de la Calzada, explica que "hi ha un dictamen judicial que ens indica que hem de deixar una part del Banc perquè pertany a un fons d'inversió i el vol fer servir". El cas és que, aquest mes de juliol, es va arribar a dictaminar que s'expulsés l'entitat, a la qual es va qualificar d'ocupes de l'espai. Va ser el Banc dels Aliments qui va haver de recórrer als jutjats per demostrar que tenen la seva seu al carrer de l'Escultor Rocamora des de 1996 arran de la cessió de l'espai.
 

L'ordre de desnonament se suma a les deficiències estructurals

Encara que l'execució de l'ordre de desnonament s'aturés, la sentència segueix sobre la taula i, des de l'entitat, tenen intenció de recórrer-la. "Tal com veiem les coses, serà molt difícil", admet de la Calzada. A més, les instal·lacions són velles, i la Generalitat de Catalunya els ha reclamat una sèrie d'inversions en matèria de seguretat alimentària.

Unes exigències que, el passat mes de juny, es va anunciar que s'assolirien a través d'un ajut econòmic de l'AEQT. Ara, però, podrien no executar-se les obres previstes.

[noticiadiari]99/10464[/noticiadiari]

Les goteres i els talls de llum són només dos dels problemes que tenen els magatzems actuals. És per això que "ens n'hem d'anar", sentencia de la Calzada, que recorda que el Banc dels Aliments gestiona donacions de menjar, però no d'econòmiques. "Ni rebem diners, ni en generem, necessitem ajuda de les administracions", resumeix el secretari.
 

L'ajut a més de 37.000 persones, en joc

Estan en contacte amb els Ajuntaments de Reus i de Tarragona, amb els quals han de mantenir reunions a partir del mes de setembre. L'objectiu és explorar la capacitat i la voluntat d'implicació per part de tots dos consistoris. "Si ens quedem aquí, en un bocí del Banc, perquè la resta no el podrem fer servir, doncs morirem", sentencia.

"Pot semblar dur, però és la realitat", reafirma Manuel de la Calzada. L'activitat de l'entitat va créixer molt arran de la crisi del 2008, i amb les posteriors crisis econòmiques ha seguit a l'alça. La darrera, emmarcada per la pandèmia i, després, per la inflació, no ha sigut una excepció. La prova d'això són les 160 entitats com Caritas o Creu Roja que reben aliments del Banc per distribuir-los entre els seus usuaris.

Aquesta activitat suposa que el Banc dels Aliments proporcioni ajuda a 37.651 beneficiaris arreu de la regió de Tarragona. Actualment, compten amb una quarantena de voluntaris directes i fixes. Una xifra que s'enfila fins als 5.000 durant campanyes com la del Gran Recapte.